KezdőlapAgrárvilágKiskertVízkultúra a lakásban

Vízkultúra a lakásban

Számos fűszernövény a lakásban a téli hónapokban is nevelhető. Ezek akár üvegedényben, vízben az ablakpárkányon is tarthatók. Igaz, ilyen módon kimagasló eredmények nem igazán érhetők el, de ennek ellenére is van haszna az ilyenfajta növénynevelésnek – írták a haszon.hu agrár rovatában.

Nem feltétlenül jó, ha tápoldatban vannak a növények. Viszont ha abba kerülnek, fontos, hogy az nagyon híg legyen, ha az ember el akarja fogyasztani a leveleit. Néhány főszernövény így is növekedni, fejlődni fog, míg mások nem, de az utóbbiak is sokáig eltarthatók és frissek marad. Sorolunk néhány növényt, melyek alkalmasak lehetnek ilyenféle nevelésre.

Borsmenta és fodormenta

A borsmenta és fodormenta vízigényes növények. Ha a leveles hajtásukat vagy a sztólójukat (szárinda, ami a talajon kúszik, szaporodik, majd gyökeret ereszt) vízbe teszik, napos helyen nagyon jól érzik magukat. De a kevésbé napos helyet is jól viselik.

Oregánó

Elég néhány hajtását bevinni a kertből, majd leszedni a leveleket az alsó részéről, és vízbe állítva tartani.

Zsálya

A leveles szára szintén sokáig tartható vízben az ablakban.

tookapic képe a Pixabay -en.

Bazsalikom

A bazsalikomok jellemzően egynyári növények, de télen magról is nevelhetők. Komolyabb fagyok elől a kertben lévő élő bazsalikomok hajtásait is be lehet menekíteni a lakásba. Minél naposabb helyet igényel.

Jázminpakóca (ismertebb latin nevén: Stevia rebaudiana)

A jázminpakóca kalóriamentes, valamint édesítő hatásáról ismert. A levelei közvetlenül is használhatók, de por is készíthető belőlük édesítőszer gyanánt.

Kakukkfű

Sokoldalú gyógynövény, aminek a virágai is ehetőek. Sok napfényre van szüksége, ezért érdemes az üvegét világos, déli tájolású ablakba helyezni.

Rozmaring

Vízben tartva nem valószínű, hogy könnyen gyökeret ereszt, de így hosszú időre tartós és friss maradhat.

Citromfű

Szintén jól tartható vízben.

TulipGarden Cafe / haszon.hu

Ajánló