KezdőlapÉrdekességekIndul a Humán Immun Projekt

Indul a Humán Immun Projekt

 

Sokan emlékezhetünk még a nagyszabású Humán Genom Projektre, amelynek keretében az ember teljes genomját feltérképezték a kutatók az 1990-es évektől kezdődően. Most egy hasonló jellegű globális program indul, amelyben az immunrendszerünk részletes megismerése a cél – írta cikkében a National Geographic.

Miért lehet hasznos számunkra?

Az immunrendszerünk is számos egyedi sajátossággal rendelkezik hasonlóan a génjeinkhez, aminek következtében nemcsak egyes betegségekre, hanem az ellenük való védőoltásokra vagy egyes gyógyszerekre is különféleképpen adhat választ a szervezetünk.

Az idén kezdődő nagyszabású felmérés ezeknek a különbségeknek a megértésére is lehetőséget adhat – hasonlóképpen segíthet az új gyógyszerek és terápiák kifejlesztéséhez is.

Fotó: illusztráció, canva.com

Hol zajlik majd a kutatás?

A kutatók minden lakott kontinensen mintákat gyűjtenek majd, mintegy 300 helyszínen, melynek keretében a résztvevők teljes egészségügyi profilját rögzíteni fogják.

A tervek szerint újszülöttektől aggastyánokig, szegénytől gazdagig, egészségesektől különböző betegségekben, autoimmun elváltozásokban szenvedőkig igen sok embertömeget vonnak majd be a felmérésbe – tájékoztatott a National Geographic.

Az első 5 évben az adatgyűjtésen lesz a hangsúly, majd következik az adatok elemzése. Készül majd olyan immunológiai MI modell is, amely támogathatja a gyógyítást, illetve a gyógyszerkutatást.

Fotó: illusztráció, canva.com

Részletekbe menően

A kutatók elkészítik az alanyok teljes genom felmérését és a génkifejeződést – vagyis azt, hogy a gének közül melyek mennyire aktívak. Ezentúl megvizsgálják az immunrendszert kitevő sejteket, a mennyiségüket és a változataikat.

Természeten felmérik a sejtek anyagcseréjében részt vevő molekulákat, sőt a bélmikrobiomot, valamint annak az immunrendszerrel való összefüggéseit is.

TulipGardenCafe/National Geographic

Ajánló