KezdőlapGasztronómiaErősíteni szeretnéd az immunrendszered? Kezdd a napot gyömbérteával!

Erősíteni szeretnéd az immunrendszered? Kezdd a napot gyömbérteával!

A tudatos felnőtté válás során egyre többen jövünk rá arra, hogy az egészségünk kulcsa az elfogyasztott természetes táplálékainkban keresendő. A nagymamáink titkos gyógymódjaitól kezdve egészen a fokhagymáig vagy a gyömbérig, számos természetes megoldás létezik az olyan szezonális betegségekre, mint például a megfázás, a köhögés, a láz vagy az influenza.

A gyömbér azonban nem csak az immunerősítésre és a nátha gyors lefolyású kezelésére alkalmas. Hasznos segítség az emésztés és az anyagcsere fokozásában, valamint rendszeres fogyasztása jótékony hatással van a bőr és a haj szerkezetére is. Ha azt hiszed, ez minden, akkor itt az ideje, hogy még többet megtudj erről az intenzív ízű gyógyfűszerről.

Erősíteni szeretnéd az immunrendszered? Kezdd a napot gyömbérteával!

A gyömbér

A gyömbér a Zingiber officinale néven ismert virágos növény gyökere, amely Indiában és Délkelet-Ázsiában őshonos, de mára már a világ számos táján termesztik. A csodálatos gyógyító tulajdonságairól ismert gyömbért számos ajurvédikus gyógyszer hatóanyagaként alkalmazták már évezredekkel ezelőtt is.

A gyömbér telis-tele van olyan vegyületekkel, amik fontos szerepet játszanak a szervezetünk egészséges működéséhez. Ilyenek a shogaol, a paradol, a zingerone, vagy a gingerol, aminek a jellegzetes íze is köszönhető.

A gyömbér jótékony hatása

A gyömbér egyik legértékesebb bioaktív anyaga, a gingerol erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, ami sok szempontból javítja a testünk optimális működését. A gyömbért és hatóanyagait a leggyakrabban az alábbi problémák kezelésére alkalmazzák.

·       Antibakteriális hatásának köszönhetően segíthet enyhíteni a megfázást vagy az influenzát.

·       Hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez.

·       Enyhíti a hányingert, különösen a várandós nők reggeli rosszullét.

·       Segíthet a krónikus emésztési zavarok kezelésében.

·       Fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint.

·       Segíthet csökkenteni, illetve stabilizálni a vércukorszintet.

·       Az ízületi gyulladás csökkentése révén hozzájárul az osteoarthritisben szenvedők fájdalomcsillapításában.

·       Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően eredményesen használható a rák megelőzésében.

A gyömbérben rejlő hatalmas gyógyítóerőt sokan felismerték, és napjainkban már a legkülönfélébb feldolgozott formában kapható a kereskedelmi forgalomban. A gyömbér azonban akkor tudja a leghatékonyabban kifejteni jótékony hatását, ha teaként fogyasztjuk.   

De ha valóban élvezni akarod a gyömbérben rejlő jóságot, felejtsd el a filteres és instant megoldásokat, és vásárolj helyettük friss gyömbérgyökeret. A friss gyömbér értékes tápanyagai forró vízben tudnak a legkönnyebben felszabadulni, majd beépülni a szervezetünkbe.

Gyömbértea készítése

Forralj fel 5 dl vizet 4-5 vékony szelet (egy diónyi méretű) friss gyömbérrel. Forrás után zárd el a tüzet, és hagyd ázni a gyömbért pár percen át. A gyömbértea szupererejét növelheted kurkumapor és méz hozzáadásával. Arra viszont ügyelj, hogy a mézet már csak a langyos teába keverd, hogy az se veszítse el értékes hatóanyagait.

Hadarik Rita, gasztroblogger

Ajánló