KezdőlapHazai ízekElindult a dió szezon, pedig nem csak karácsonykor javasolt a fogyasztása

Elindult a dió szezon, pedig nem csak karácsonykor javasolt a fogyasztása

A késő őszi időszakban, de főként karácsonykor jelentősen megnő az érdeklődés a diós ételek, főként sütemények iránt. Pedig köztudott, hogy számos pozitív élettani hatása van a dió fogyasztásnak, amiért érdemes lenne egész éven keresztül azt fogyasztani. Mélyhűtőben tartva akár egy évig is kiválóan tárolható a dió. Csak néhány tudományosan is alátámasztott tény, hogy a rendszeres diófogyasztással:

  • Jó hatással van az agyi erekre és kitűnő vérnyomáscsökkentő, hiszen nem tartalmaz nátriumot
  • Erősíti a csontokat és a fogakat, hiszen magas a kalcium-tartalma
  • Fehérjetartalma nagyobb, mint a húsé és tojásé, ezért vegetáriánusoknak és vegánoknak is tökéletes növényi alapú fehérjeforrás.
  • Vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag a dió, így B1-, B2-, B6-, C-, és E-vitamint is tartalmaz, sőt, kalcium, kálium, magnézium, vas, réz, cink, kálium és mangán is bőségesen megtalálhatóak benne.
  • Cukor és poliszacharid-tartalma alacsony, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják bátran. Magas Omega-3 zsírsavtartalmának köszönhetően élénkíti a szervezet inzulintermelését, ezért a cukorbetegségre hajlamosaknak ajánlott a fogyasztása. A kialakult betegséget nem gyógyítja, de a megelőzésében sokat segíthet. 
  • Szintén az Omega-3 zsírsavnak köszönhetően segíthet az agyműködésnek és javíthatja a kognitív képességek fejlesztésére.
  • Magnéziumtartalmának köszönhetően a stressz oldásra is segítségünk lehet, illetve megjelenésünkre is hatással lehet. Egészségessé válhat a bőrünk, a hajunk, sőt még a szexuális aktivitásunkra is pozitív hatással lehet.

Sokan azt vallják, hogy csak a hidegebb évszakokban fogyasztanak diós ételeket, többnyire sütemény formájában, mert nehéz és gyorsan telítenek, azonban számos tésztaféléhez, salátához és sajttálakhoz is jól beilleszthető a dióbél. Már napi 50 gramm dióbevitel elegendő lenne egészségünk felturbózásához.

A dióbélből hidegen sajtolt olaja is kiváló saláták, levesek, dresszingek ízesítésére és a kozmetikaiparban is hatékonyan alkalmazott összetevő. Magas E-vitamin tartalma táplálja a bőrt, nyugtatja a napégett bőrfelületet. Késlelteti az öregedést, a ráncosodást, a kirepedezett ajkak gyógyítására és fájdalomcsillapítására is hatékony, korpás fejbőrre is alkalmazható és még megannyi számos pozitív tulajdonsága van testünk és szervezetünkre.
És természetesen nagyon finom a dióbél, bármilyen formában.

Szerző: A Kert

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz még több egészséges vitamin tippért!

Ajánló