KezdőlapHazai ízekRendkívül egészséges nassolni valók a magvak

Rendkívül egészséges nassolni valók a magvak

A dió az egyik legkedveltebb és legismertebb, őshonos olajos magvasa hazánknak. Nyersen, magában fogyasztva, de különböző sütemények fő alapanyagaként is népszerű. Érthető, hiszen nem csak finom, hanem roppant egészséges is. Igazi vitaminbomba, értékes tápanyagtartalma miatt. Na, de nem csak a dió ilyen egészséges ropogtatni való, hanem számos olajos magvat, csonthéjast érdemes ide sorolni és kóstolgatni, a táplálkozásunkba beiktatni rendszeresen.

Ilyen egészséges nassolni való a csonthéjasok közül a dión kívül a mandula, a pisztácia, a paradió, a makadámdió, de a kesudió is. Ide sorolható az egészséges olajos magvak közé a lenmag, a tökmag, a napraforgómag, a szezámmag, a mogyoró, a földimogyoró, illetve a pekándió is.

Miért nassolj csonthéjasokat, olajos magvakat?

Roppant egyszer, a kiegyensúlyozott táplálkozás egyik fő alapelve, hogy mindenből, mértékkel. A magvasok fogyasztása rengeteg sok kalóriát tartalmaz, ám fogyasztásuk kifejezetten előnyös a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében, vagy a már meglévő betegségek karbantartásában. De nem csak a szívbetegeknek előnyös, hanem a prosztatára is jótékony hatással vannak. A vércukorszintet is stabilizálja a rendszeres nassolásuk. Meggátolják a vér koleszterinszintjének emelkedését.

Milyen fő összetevőikért fogyasszuk őket

A különböző vitamintartalmuk mellett, mint a B és K, vagy a magnézium, vas, a kedvező élettani hatásuk is jelentőségteljes. Olyan telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, mint az Omega-6 és az Omega-3, de ásványi sókat, antioxidánsokat, szénhidrátokat, fehérjéket is. Amiért még érdemes az étrendünkbe beépíteni őket rendszeresen, az az, hogy a zsírban oldódó vitaminok, illetve a K-vitamin felszívódásához nélkülözhetetlen a zsiradékbevitel, melyet kiválóan teljesíthetünk a magvasokkal.

fotó: pixabay.com

Mikor együk rendszeresen?

A dió A-, E- és B-vitaminban, magnéziumban, káliumban, a fluorban, valamint mangánban, rézben, szelénben gazdag termés. Nassolása serkenti a növekedést, izomvédő szerepe is van. Hozzájárul az erek általánosan jó állapotához. Az agyműködésre, a koncentrálóképességre és az idegrendszerre is jótékonyan hat.

Tudtad, hogy a diót, a diófa levelét a népi gyógyászatban is használták, emésztési bajokra, vérszegénység ellen, sápadtság kezelésére? A dióból készült fapác felületkezeléssel megőrzi bármilyen fabútor állagát sokáig. És a zöld dióból készítenek befőttet, savanyúságot, de likőrt is.

A mandula értékes fehérjeforrás, aminosavakat, növényi rostokat egyszeresen telítetlen, többszörösen telítetlen zsírsavakat, ásványi sókat, kalciumot, magnéziumot, K-vitamint, vasat, cinket, B1-, B2-, B6- és E-vitamin tartalmaz. Eltelít, a jóllakottság érzetét fokozza. Szívpanaszoknál kifejezetten javasolt. Az idegrendszer működésére is jótékony hatása van.

Tudtad, hogy a marcipán egyik fő alapanyaga? A belőle készülő olajat pedig szívesen használják a szépségiparban, értékes összetevői miatt. És a legfontosabb, nem tartalmaz glutént, így a gluténérzékenyek is használhatják liszthelyettesítőként.

A pisztáciát ajánlják elsődlegesen prosztata és merevedési gondokra. Ezen kívül csökkenti a vér rossz koleszterinszintjét. Rendszeres nassolása megakadályozza a bőr idő előtti öregedését is. Roppant magas a magnézium, kálcium, kálium és A-vitamin, B vitaminok különböző fajtája, vas, cink, szelén és antioxidáns tartalma.  

Tudtad, hogy még bort is ízesítenek vele, illetve terpentint is párolnak belőle? A zúzott héja keverve, nagyszerű táptalajként.

Kesudió kiemelkedően magas K-vitamin, réz, magnézium, vas, illetve fehérjetartalom, antioxidáns forrás.

Tudtad, hogy a magvasok közül a kesudió tartalmazza a legkevesebb kalóriát? Fogyasztása a diétázóknak is megengedett.

Napraforgó, más néven szotyola esszenciális tápanyagokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, antioxidánsokat, B6- B5- és E-vitamint, szelént, mangánt és vasat és rendkívül sok rostot tartalmaz. Rendkívül sok telítetlen és esszenciális zsírsav van benne, ezért annyira alkalmas étolaj készítésére, melyet a mindennapokban használunk.

Tudtad, hogy korábban dísznövény volt az úri kertekben? A napraforgó szirmának lázcsillapító, nyugtató, vérnyomáscsökkentő hatása van, illetve a leveléből, virágfejből, magjából tinktúrát is készítenek.

Tökmag rendkívül magas fehérjetartalommal büszkélkedhet, így megfelelő energiaforrás.  E és C-vitaminban, magnéziumban, káliumban, enzimekben, antioxidánsokban is bővelkedik. Férfiaknak javallott a fogyasztása prosztata problémákra. Vérszegénység kezelésére, májbántalmakra, vese és szívbetegségben szenvedők is fogyasztják.

Tudtad, hogy a legtöbb magvastól eltérően zsírtartalma alacsony, és kalóriában is szegény.

Földimogyoróból készül az amerikaiak nagy kedvence a  földimogyoró vaj. Nálunk inkább a magját pörkölve fogyasztjuk. Még talán a belőle nyert olaj is ismeretes.

Tudtad, hogy a földimogyoró a hüvelyesek csoportjába tartozik? Akkor mégis mit keres a felsorolásunkban? Tápanyag összetétele szerint az olajos magvak csoportjába sorolható.

Mayerné Répási Adrienn

Ajánló