KezdőlapGasztronómiaA fahéj valóban erősíti az immunrendszert? Szóbeszéd vagy tény?

A fahéj valóban erősíti az immunrendszert? Szóbeszéd vagy tény?

A fahéj az ünnepek, a karácsony fűszere. Elképesztő, hogy már a puszta illata és az íze is milyen könnyen visszarepít bennünket régi és csodás emlékekhez. Végy a kezedbe pár rúd fahéjat, szippants bele mélyen, és megelevenedik előtted az ünnep varázsa. A mézeskalácssütés, a fadíszítés, a csomagok lázas bontogatása, a közös éneklés, a nagyi ölében kucorgás, a sok nevetés és még sok minden más.

Sokan szeretjük a fahéjat, de még jobban fogod imádni, ha megtudod, micsoda kincset ér az egészséged számára is.

Fahéj, a királyi ajándék

A fahéjat évezredek óta használják az egész világon fűszerként és gyógynövényként egyaránt. A legértékesebb és az „igazi” a Ceyloni fahéj (Cinnamomum verum) egy Srí Lanka-i fa kérgéből készül, és élettani hatásait nézve jóval értékesebb, mint a szupermarketekben kapható olcsóbb fajta (Cassia Cinnamon).

A fahéjat a fa kérgének levágásával készítik. A kéreg belsejét lehántják, ami megszáradva tekercsekbe gördül, ezt nevezzük fahéjrúdnak. Teafőzetként vagy télen a forralt bor készítéséhez ezt használjuk inkább. Őrölt változatát főként süteményekhez adjuk ízesítőként 

A Ceyloni fahéj az ókorban olyan értékes kincsnek számított, amit királyoknak is illő volt adni. Napjainkban a fahéj elérhető áron szinte mindenhol beszerezhető fűszer, amit leginkább sütemények, turmixok vagy gyümölcslevesek ízesítésére használunk.

A Ceyloni fahéj jótékony hatásai az egészségünkre

  • Erős antibakteriális és gombaellenes hatásának köszönhetően véd a vírusokkal és a fertőzésekkel szemben.
  •  A fahéj természetes módon nyugtatja a fájó és duzzadt ízületeket.
  • Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
  • Segít a vércukorszint szabályozásában, ezáltal csökkenti az inzulinrezisztencia kialakulásának lehetőségét, ami leggyakrabban a helytelen életmód következménye.
  • Jelentős antioxidáns tartalma megóvja a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaival szemben (rákmegelőzés).
  • A rendszeres fahéjfogyasztás hatására nő az agy nátrium-benzoát-szintje, ami elősegíti az agysejtek megújulását és hosszú élettartamát (figyelem, koncentráció, tanuláskészség)
  • A fahéj segít az emésztési zavarok, a puffadás, a gyomorgörcs, az émelygés és a gyomorégés megszüntetésében.
  • A fahéj elveszi a kellemetlen szájszagot, mielőtt „megölnénk” egy jó beszélgetést

Ha mindezek után egy szemernyi kétséged sincs afelől, hogy beiktasd ezt a finom és egészséges fűszert a mindennapjaidba, légy körültekintő a vásárláskor.

Ahogy már utaltunk rá, fahéj és fahéj között rengeteg különbség van. Bár mindegyik fahéj fajta rendelkezik előnyös tulajdonságokkal, a boltokban kapható, olcsóbb Cassia félék nagy mennyiségben tartalmaznak egy kumarin nevű vegyületet, amiről azt feltételezik, hogy nagyobb mennyiségben káros. A Ceyloni (az igazi) fahéjban jóval kevesebb van ebből a hatóanyagból, ezért sokkal jobb választás a mindennapos fogyasztásra. 

Hadarik Rita, gasztroblogger, szövegíró

Ajánló