KezdőlapGasztronómiaFarsangkor is legyen mákod! – Szalagos fánk mákliszttel

Farsangkor is legyen mákod! – Szalagos fánk mákliszttel

Éppen, hogy csak fellélegezhetünk a karácsonyi és a szilveszteri dőzsölésből, vízkereszttől kezdetét veszi a farsangi szezon, amikor a fánkillat a sztratoszférát súrolja hazánkban. 

A farsangi szezon január 6-tól, azaz Vízkereszttől egészen Hamvazó szerdáig tart. A hagyomány szerint ez az időszak sem a megszorításokról szól, hiszen Hamvazó szerda után egy 40 napos böjt választ el a következő nagy ünnepünkig a húsvétig. Ilyenkor tehát finomabbnál finomabb és tartalmasabb ételekkel kényeztetjük magunkat.

A farsang egyik ikonikus süteménye a szalagos fánk, ami egy zsírban sült, édes kelt tészta és többnyire lekvárral és/vagy porcukorral megszórva fogyasszuk. hagyomány ide vagy oda, időnként nem árt a régi klasszikusokat újra gondolni. Ezt tettük mi is, és őszintén nem bántuk meg. 

Hozzávalók kb 14 darab szalagos fánkhoz: 300 g liszt búzaliszt, 50 g mákliszt, csipetnyi só, 140 (35-5-110) g porcukor, 2 tojássárga, 190 ml tej, 20 g friss élesztő, 2 ek feketeribizli szörp, késhegynyi céklapor, 500 ml sütő repceolaj

A szalagos fánk mákliszttel elkészítése

Egy keverőtálban keverd össze a lisztet, a máklisztet, egy csipet sót és 35 g porcukrot.

A tejet melegítsd fel egy gyorsforralóban, adj hozzá 5 g porcukrot, és morzsold bele a friss élesztőt. Várd meg, amíg az élesztő felfut. Akkor jó, ha szépen habzik.

A felfutott élesztőt öntsd a lisztes keverék közepébe a tojássárgákkal, és 3 kanál sütő repceolajjal együtt. Először keverd össze a közepét, majd kezdd el dagasztani a tésztát. 5-6 perc dagasztásért igen hálás lesz a fánktésztád.  

A megdagasztott tésztát szórd meg kevés liszttel, a kelesztőtálat fedd le, és meleg helyen keleszd a másfélszeresére.

A konyhában, bekapcsolt tűzhely mellett, vagy meleg vízbe állítva a kelesztés jelentősen felgyorsítható, akár 20 perc alatt is meg van.

A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki 2 cm vastagságúra, majd egy 5 cm átmérőjű kiszúróval formázd meg a fánkokat.

Ezt követően további 20 percen át ismét keleszd.

Az olajat hevítsd fel egy lábosban. Majd a második kelesztés után a fánkkarikák közepébe nyomj egy-egy mélyedést a hüvelykujjaddal.

A fánkokat a lyukasztott felükkel lefelé tedd először a forró zsiradékba. Végül fordítsd meg őket, és a másik oldalukat is süsd aranybarnára.

Miután kisültek a fánkok, a maradék 100 g porcukrot szitáld át, és keverd ki két evőkanál feketeribizli szörppel. A fánkokat azonnal mártsd bele a cukormázba, és hagyd megdermedni.

TIPP: A máz élénkebb színű lesz, ha egy késhegynyi céklaport is adsz hozzá, de ez akár ki is hagyható. 

Hadarik Rita

Ajánló