KezdőlapGasztronómiaMire jó a medvehagyma és hogyan készítsünk belőle különleges finomságokat?

Mire jó a medvehagyma és hogyan készítsünk belőle különleges finomságokat?

Itt a szezonja a medvehagymának, ami rendkívül finom és széleskörűen felhasználható. De nem csak ízletes, hanem egészséges is a fogyasztása. Számos receptünkbe, ételünkbe beleillik ízvilágával.

Mire használjuk a medvehagymát?

Jó szendvicsre, salátákba, krémlevesekbe, húsokhoz, szószokba, főzelékekhez, főzelékként magában, pestóként tésztákhoz, fűszervajba, kelt tésztákba töltelékként, pogácsába is. Akik a hagymát, újhagymát szeretik, viszont a csípősségüket nem, azoknak a medvehagyma kiváló alternatíva lehet.

Egy kis tudnivaló a medvehagymáról

Évelő növény. A nedves, árnyas erdőket kedveli. Kora tavasszal jelenik meg és nyár közepéig tart a szezonja. Április-május hónapban virágzik. Nem csak a levele, hanem a szára is felhasználható, mint az újhagymának. Tavasszal, még a virágzás előtt érdemes leszedni a leveleket a fogyasztásához. Viszont óvatosan a szedésével, nehogy összetéveszd a gyöngyvirággal, ami mérgező. Ami még fontos, jó, ha tudod, magánszemélyként csak naponta 2 kg mennyiséget gyűjthetsz, saját felhasználására és csak állami, nem védett területen.

Számos népiesebb néven ismert a medvehagyma jurda, poroszhagyma, sajamás, salamás, sarima, sási-hagyma, selyemi hagyma, vadfokhagyma.

A medvék és a vaddisznók is imádják, utóbbi miatt kapta a növény a nevét tulajdonképpen. És ha ők szeretik, mi miért is ne?!

Medvehagyma krémleves

A krémlevessel sosem lőhetünk mellé. Kockára vágott krumplit, zúzott fokhagymát, apróra vágott medvehagyma leveleket feltesszük kevés vízben főni. Majd mikor megpuhultak a hozzávalók, sózzuk, fűszerezzük tetszés szerint, felöntjük főzőtejszínnel és leturmixoljuk.

Medvehagymás tócsni

1,5 kg krumpli

só, bors

1 tojás

6 ek liszt

medvehagyma

A krumplit lereszeljük, a medvehagymát apróra vágjuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót.  Forró olajba kanalazzuk és megsütjük a halmok mindkét oldalát.

Töltött tojás

6 db tojás

medvehagyma

só, bors

vöröshagyma

mustár, majonéz vagy tejföl

A vöröshagymát olajon megfuttatjuk, míg a tojások megfőnek. Kettévágjuk a tojásokat, kikanalazzuk a sárgájukat, majd az hagymával, a fűszerekkel és a majonézzel, mustárral vagy a tejföllel összekeverjük. Hozzáadjuk az apróra vágott medvehagymát is. Visszakanalazzuk a tojás fehérjébe, sajtot reszelünk a tetejére és mehet a sütőbe 10 percig, míg a sajt rá nem sül.

Tojástekercs

7 tojást

1 kis pohár tejföl

3 ek liszt

2 ek étolaj

só, bors

medvehagyma

reszelt sajt

sajtkrém

szalámi vagy sonkaszeletek

A tojásokat felverjük a fűszerekkel, tejföllel, az apróra vágott medvehagymával, liszttel, étolajjal. Sütőpapíros tepsibe öntjük vékonyan és 20 percig sütjük. Mikor kész, megkenjük sajtkrémmel, reszelünk rá sajtot, tetszés szerint szalámit vagy sonkát teszünk még rá és feltekerjük. Kihűlve szeletelhető.

Medvehagymás pogácsa

Az élesztőt a cukorra, tejjel vagy langyos vízzel felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót (kivéve a vajat és a medvehagymát). Jól összegyúrjuk és hagyjuk kelni 20 percig. Kinyújtjuk, megkenjük margarinnal és megszórjuk a medvehagymával. Összehajtogatjuk, és újra kinyújtjuk, kiszaggatjuk egy pogácsaszaggatóval és megkenjük tojássárgájával. Hagyjuk 10 percet pihenni, majd a sütőbe tesszük. 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.

Pesto

A pesto elkészítése nem bonyolult dolog, csak egy jó turmixgép vagy aprítógép kell hozzá. A medvehagyma leveleket olajjal, parmezán sajttal, sóval és különböző magvakkal tetszés szerint (mandula, mogyoró, pirított fenyőmag) összeturmixoljuk, majd üvegbe kanalazzuk. A sónak és az olajnak köszönhetően elég sokáig eltartható hűtőben tárolva. Tésztákhoz, pirítóshoz kiváló.

szeretemamezogazdasagot.hu

Ajánló