KezdőlapAgrárvilágKiskertA Maros ártér piciny kék csillaga

A Maros ártér piciny kék csillaga

Ezekben a hetekben érdemes felkeresni a Körös-Maros Nemzeti Parkban a Maros-árteret, hiszen a hullámtéri erdők alját kék virágtenger borítja. A virág, amely a szemet gyönyörködtető látványt nyújt nem más, mint a ligeti csillagvirág melynek legnagyobb állománya Magyarcsanád-Bökény térségében található.

Élőhelye

Magyarországon 5 különböző csillagvirággal találkozhatunk, melyek közül a legelterjedtebb a ligeti csillagvirág. A virág mészkedvelő, amely élőhelye szempontjából előnyben részesíti a folyóvölgyeket, az ártéri keményfa-, tölgy- vagy másodlagos fűz-nyár ligeterdőket, de akár a nedves sziklaerdőkben is felelhető.

Hogyan is néz ki a csillagvirág?

Egy kis termetű körülbelül 10-25 cm magas, hagymás, egyszikű virág. Virágzata laza, sok virágú fürt, amelyek sötét ibolyakék színben pompáznak. Érett termése világosbarna színű, még magja sárga. Virágzásának optimális időpontja márciusban kezdődik és április közepéig tart, de vannak olyan esztendők, amikor már február végén virágba borulnak, mivel virágzásuk nagy mértékben függ az időjárástól.

Különleges terjeszkedés

Magja tápanyagokban gazdag, melyet kocsányos anyag (az úgynevezett: elaioszóma)  borít, ezt népiesen hangyakalácsnak hívják. Ez az elnevezés nem véletlen hiszen ez a hangyák kedvenc eledele, így a magot becipelik a hangyabolyba, ahol elfogyasztják róla a külső kocsányos anyagot, vagyis a „hangyakalácsot”. Ezek után számukra ez a mag már értéktelenné válik, de külseje megtisztított így csírázásra kifejezetten alkalmas. Ez a folyamat teszi lehetővé a növény számára, hogy más területekre is tudjon terjeszkedni. Ez egy nagyon szép példa a kölcsönös előnyökre épülő együttélésnek.

A ligeti csillagvirág hazánkban

Magyarországon a ligeti csillagvirág védett növény, természetvédelmi értéke 5000 Ft. A virágot előhelyéről tilos kiásni, csokorba szedni és valljuk be apró termete miatt értelmetlen cselekedet is lenne. Kirándulásaink során, ha találkozunk vele vigyázzunk rá és ne szakítsuk le, inkább gyönyörködjünk benne természetes élőhelyén, majd folytassuk utunkat.

Ajánló