KezdőlapAgrárvilágÁllatÍgy óvd háziállataid a kullancstól

Így óvd háziállataid a kullancstól

Igen fontos saját magunk mellett, négylábú barátaink kullancsvédelme is a jó idő beköszöntével. Egyre több a kullancs által okozott megbetegedés, ami az emberek mellett a háziállatokat, főként a kutyákat és macskákat sem kerüli el. Ez a kis parazita az emlősök vérét szívja, de az sem ritka, hogy madarak vagy hüllők esnek áldozatul neki. Még nem is lenne akkora gond, ha csak a vért szívná, de számos komoly betegséget terjeszt állatok és emberek között is.

A kullancsok fő előfordulási helye

A vérszívó kullancsok a füves, gazos, bokros területeken, árnyas erdőkben, vízpartok szélén, nagy, gondozatlan mezőkön a leggyakoribbak. Szeretik a füves, fás részeket, ahol jól megbújhatnak, hogy aztán az ember ruházatára vagy az állatok nehezen hozzáférhető helyein kiszolgálják magukat. A téli hideget, havat és a kánikulát, a nagy meleget viszont nem bírják. Ezeket az időszakokat a föld mélyén vészelik át. Ezért kézenfekvő, hogy főként tavasszal és ősszel számíthatunk rájuk. Ha enyhék a telek, hűvösebbek a nyarak, akkor aktívabbak maradnak a kevésbé aktív időszakokban is.

Leggyakrabban a fülek mögött, a fülekben közvetlenül, a végtagok tövében, hajlatokban, hason bújnak meg észrevétlenül, míg jól meg nem szívják magukat. Csípésük fájdalommentes, észrevétlen, hiszen egy kis érzéstelenítőt juttatnak a szervezetbe, amiből megszívják aztán maguk.

fotó: pixabay.com

Így védekezz ellenük

– Kerüld a füves, bokros területeket! Nézz utána, hogy amerre jártok, volt-e permetezve kullancs ellen.

– Mindig nézd át háziállataid a sétátok után! Fésüld át a szőrük, keresd a kullancsot rajtuk.

– Már számos nyakörv, fül mögé cseppenthető folyadék, tabletta kapható a boltokban megelőzésképpen. Bátran használd őket!

– Ultrahangos kullancsriasztó kipróbálása is jó ötlet lehet!

– Számos illatanyagot nem bírnak a kullancsok. Azoknak az illóolaját vagy magát a növényt, a belőle készített permetet, krémet érdemes magunknál tartani kirándulás alkalmával. Ilyen a bazsalikom, kakukkfű, majoranna, levendula, eukaliptusz, menta, bergamot, geránium, szegfűszeg és a citronella is.

– Az almaecet illatát sem bírja a kullancs, jó, ha tudod!

– Házilag is készíthetsz permetszert, mely a háziállatnak nem árt. Egy citromot vágj fel és áztasd le vízben egy éjszakára. Ezzel a vízzel bátran permetezheted a ruházatod, de az állatkáidat is.

Ezek együttes használata is kiváló védelmet nyújthat, viszont még nem találtak fel olyan védekezési formát, ami 100%-an megbízható! Megelőzés, átnézni az állatot és kerülni a kullancsgyanús helyeket!

Ajánló