KezdőlapAgrárvilágKiskertRetek és a jótékony hatásai

Retek és a jótékony hatásai

Fehér, piros, sárga, de fekete vagy lila színű retek is van, mindegy melyik fajtájú, számos kedvező hatása van a fogyasztója számára. Lehet kerek, ovális vagy hosszúkás, henger alakú is. Vetési idejét tekintve a legkorábbi, termő fajta a hónapos retek, majd a nyári, nagyobb gumójú, aztán az őszi-téli, nagy gumójú és tárolásra is alkalmas, kevésbé pudvásodó fajták követik. Finom szendvicsbe téve reggelire, vagy egy jó salátához is.

Gyökérzöldség. Meglepően a káposztafélék családjába tartozik. Népes nevén répareteknek is hívják.

Szapora, viszonylag igénytelen növény. Február végétől vethető már, viszonylag hidegtűrő növény. Egy-két hónap alatt, fajtától függően fogyasztható.

fotó: pixabay.com

A hőmérséklet a vetésekor és érésekor jelentősen befolyásolja a retek ízét, erejét. A meleg hőmérsékleten ültetett retek íze erősebb, majdnem hogy csípősebb, míg a hűvösebb körülmények között szedett példányé lágyabb, édesebb aromás, kevésbé csíp. A hőmérsékleten kívül a szezon is befolyásolja. A korán szedett retek íze lágyabb, a szezon vége felé szedetté pedig fásabb és erősebb is. Csípőssége a hagymáéhoz hasonló illóolajtól származik.

Ezeket az összetevőket tartalmazza a retek

A retek rengeteg féle ásványi anyagban, vitaminban gazdag. C-vitamin tartalma kiemelkedően magas. Ez mellett található benne még B1-, B2-, B3-, B5- és B6-vitamin, valamint A-vitamin, kalcium, magnézium, réz, mangán, fluorid, cink, vas, tiamin, folsav is. A rosttartalma szintén magas.

Jótékony hatásai

Korábban az angolok vesebetegségek, bélbetegségek és bőrproblémák kezelésére használták. Kínában és Japánban is gyógyszerként hasznosították elsősorban, és csak utána ételként. Kiváló vízhajtó. Emésztési gondokra, vese és máj tisztítására, keringési problémákra, érrendszeri gondokra, de még gyulladáscsökkentésre is alkalmas. Antibakteriális és gombaölő hatású, így fogyasztása hatékony a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére. Diétázóknak is fogyasztható, magas vitamin és rosttartalma miatt. Viszont arra figyelni kell, hogy jó étvágyjavító is!

Nem eszik jól egy családtag, nincs étvágya? Akkor egyen retket, kitűnő erre is!

Felhasználási javaslat

Szendvicsbe, salátákba, levesnek vagy főzeléknek, de még sütni is kiváló. A csírája is ehető, de még a levele is!

Ajánló