KezdőlapAgrárvilágKiskertSpárga, mint természetes vitamin forrás

Spárga, mint természetes vitamin forrás

A spárga egy kevésbé ismert, ritkábban használt és szeretett idénynövény, pedig rengeteg lehetőség rejlik benne! Kiváló vitaminforrás és nagyszerű étkek készülhetnek belőle. Sajnos csak pár hétig élvezhetjük az ízét.

Népies elnevezése csirág vagy nyúlárnyék. A spárga gondozása elég macerás, így az ára is ezért magasabb a megszokott képest. Május elejétől szedhető. Zsenge, megvastagodott hajtásai, rügyei és a kevésbé fás szára is fogyasztható.

Lila, zöld és halvány sárga, fehér változatban is kapható. Évelő növény, 15-20 évig képes teremni.

Közép- és Dél-Európában, Észak-Afrikában és Kis Ázsiában őshonos. Hazánkban nem tekint vissza jelentős múltra, de a többi európai országokhoz hasonlóan a 15–16. századtól ismerték. Itthon sokáig luxuscikknek számított, csak a főúri kertek növényeként tartották számon, közemberek ritkán kóstolhatták. Ezért maradt rajta a zöldségek királya cím!

Érdekességek a zöldségek királyáról

A liliomfélék családjába tartozik. Közelebbi rokonai pedig a hagymafélék.

Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag növény

Rengeteg kalciumot, vasat, káliumot, magnéziumot, cinket, foszfort, folsavat tartalmaz, valamint C, E, A, K és többféle B-vitamint (B1, B2, B3, B5, B6, B9) is. Nyomelemekben gazdag, molibdén, karotin, ón, szilícium és a fluor is van benne. Rostban is bővelkedik.

Nem tartalmaz koleszterint, kalória és cukortartalma kevés, víz és klorofiltartalma ellenben meglehetősen magas. Ajánlott rendszeres fogyasztása a kismamáknak és a diétázóknak is.

A spárga jótékony hatásai

Az egyik leghatékonyabb vizelethajtó szer, tisztítja a vesét, segíti a vesekövek feloldását, illetve húgyúti fertőzések esetén is javasolják. Különböző gyulladások csökkentésére, fájdalmak csillapítására javallott még, mint mondjuk a fogfájás. Ízületek és idegi problémák esetén is használják olykor, mert az ízületekben lerakódó húgysavköveket eltávolítja. Lúgos kémhatású, tehát semlegesíti szervezet esetleges savasságát. Méregtelenítésre is kitűnő. Kedvező a szívműködésre, a májra és a hasnyálmirigyre is fogyasztása.

Spárga felhasználása

Elsődlegesen levesként vagy párolva, ízesítetten fogyasztják. Ezen kívül kitűnő lehet saláták, omlettek, rizottók ízesítéséhez is. Meglepő, de készülhetünk a spárgából desszert is!

Ajánló