KezdőlapAgrárvilágÁllatZuhan a kínai sertésár

Zuhan a kínai sertésár

Öveket becsatolni! Március óta 40 százalékkal estek a kínai tőzsde határidős sertésárai, és még nincs vége. Ennek oka az állomány dinamikus növekedéséből adódó kínálat-bővülés, és egy jó adag pánik. A kínai sertéstartók a kormány kérésének sem tesznek eleget, mentik ami menthető, és eladják állataikat. A vágásszám ettől nyilván jelentősen megemelkedik, az importigény csökken, de az árcsökkenések csak tovább gyorsulnak. A nagy beszállítók, mint az EU és az USA piacai kénytelenek lereagálni a trendet. Ezt látjuk a német piacon is, és emiatt a saját zsebünkön is.

A csökkenés már nálunk is látszik. A 25. héten ismét 400 Ft/kg alatt van az elősertés ára, írja az agrotrend.hu. A termelési ciklusból adódóan azonban ez nem lehet tartós tendencia. Várakozásaink szerint, a kínai állam is beavatkozik, hiszen a sertéstartók motiváltsága nélkül nem fogja tudni a tervezett növekedést elérni. Másik oldalról, ha az alacsonyabb árak elérik a kínai fogyasztót is, akkor a jelenleg gyenge kereslet növekedésbe fordulhat.

Az elmúlt egy év legközelebbi határidőre szóló chicagói sertésárai, USc/font

Forrás: CBOT

Plusz 5 millió koca egy év alatt

Az elmúlt évek árhullámzásai újabb lökést adtak a sertésszektor konszolidációjának. Nem csak nálunk, világszerte. Ha a számok mögé nézünk, érdekes dolgokat látunk, és fontos következtetéseket kell levonnunk.

  • A legalább 100 ezer kocát tartó cégek 40-es listáján 15 kínai, 11 amerikai, és csak 3 EU-s. Van köztük 2 oroszországi, 4 brazil, 2 kanadai, 2 thai és 1 chilei.
  • A TOP40 16,5 millió kocájának 57 százaléka Kínában él.
  • A TOP10-ben 6 kínai cégcsoport van, arányuk a kocalétszámban 71 százalék.
  • E hat cég kocaállománya tavaly megduplázódott!

TOP 40 kocatartó

Forrás Genesus

Erste előrejelzések

  • Míg Kínában – nyilván korábbi tömeges kivágásokkal összefüggésben – erőteljesen növelik az állatlétszámot, az USA-ban stagnál, az EU-ban pedig erőteljes átrendeződés zajlik Spanyolország irányába.
  • A sertésárak emelkedésében a jelenlegi kínai piaczavar hatása nem lesz tartós. A kereslet emelkedése a globális sertésállomány növekedését vetíti előre. Ezt ugyan a magas takarmányköltségek és a pandémia hatásai lassítják, de meg nem állítják.
  • A német sertésszektor – amihez mi ugye kötjük árainkat – gyorsuló ütemben zsugorodik. Ez pedig az előttünk álló években tovább fog gyorsulni. A pandémia és az ASP a német sertésárakat az európai mezőny éléről az átlag alatti szintekre sodorta le. Ehhez az egyre erősebb zöld nyomás és a húsipar válsága is rátett néhány lapáttal. A romló jövedelmezőség és hangulat lefelé tartó spirálba sodorja a szektort. Ideje lenne elszakadni tőlük az árazásban!
  • Javaslatunk is van: egy több tagállam több hónapos átlagából képzett, átlátható referencia árat kellene a szakmának elfogadnia. Például a lengyel, spanyol, német, valamint az EU átlagból. Ha több hónap átlagára vetítve kalkulálunk, akkor lehet a hullámokat simítani.
  • Június közepén – két év kihagyás után – ismét megrendezték a Word Pork Expo-t Iowában, az USA legnagyobb sertéstermelő államában. Ezen a résztvevők egyetértettek abban, hogy a termelékenység növelésének legnagyobb korlátja a munkaerő. Különösen igaz ez a szaporító telepeken. A koncentrálódás emellett az emelkedő költségek miatti hatékonysági verseny által is hajtott. Az átlagos üzemméretek tovább fognak emelkedni. Ez együtt jár a termelők számának csökkenésével, viszont a szakértelem koncentrálódásával is.
  • Az, hogy Nyugat-Európában célzott programokkal ösztönzik az állattartás leépítését, elindít egy keleti irányú átrendeződést is (a déli mellett). Térségünkben jó lehetőségek vannak a sertéstartásra. Számítunk arra, hogy nyugati szakmai befektetők jelennek meg az előttünk álló években a magyar sertésszektorban is. Ez a verseny fokozódását hozza majd, hiszen több generációnyi szaktudást, tőkét, szemléletet hoznak magukkal. Persze munkahelyeket is teremtenek, ha lesz szakképzett munkaerő.

Fórián Zoltán

vezető agrárszakértő

Erste Agrár Kompetencia Központ

Ajánló