KezdőlapAgrárvilágKiskertHárom nagy hiba, amit sokan elkövetnek az öntözéssel kapcsolatban!

Három nagy hiba, amit sokan elkövetnek az öntözéssel kapcsolatban!

A nagy melegben, de úgy általában mindig, az egyik legfontosabb teendő a növényekkel az öntözés. Ezen csúszhat el leginkább a növények életben tartása, jóléte, kinézete. Ha valaki nem megfelelő módon öntöz, akkor a kedvenc virágai, a kiskertje, de még a veteményeskertje is elúszhat, illetve inkább kiszáradhat, kiéghet.

Három hiba, amit elkövetsz az öntözés közben

Elfelejted az öntözést!

Bizony, ha nem kap a növény rendszeres öntözést ebben a melegben, akkor nagyon gyorsan besárgul és leesik a levele, virága, termése. Majd teljesen elszárad az egész növény. Vannak olyan növények, melyeknek rettentően nagy a vízigényük, míg mások heti egy-egy locsolással megelégszenek. Ha tudod, hogy sokszor nincs időd öntözni, elfelejted rendszeresen, akkor válassz szárazságtűrő növényeket a kertedbe, balkonra, a szobába. Kint állíts be egy öntözőrendszert, ami meghatározott időközönként magától bekapcsol. Használj naptárjelölős módszert vagy a telefonodon állít be egy rendszeres viráglocsolós jelzést. Így tuti nem marad el!

Nem jó időben öntözöl!

Ha a legnagyobb melegben, a tűző napon lévő növényeidet locsolod meg, azzal majdnem nagyobb kárt teszel bennük, mintha nem is locsoltál volna. A hirtelen hőmérsékletváltozás lesokkolja a növényeket. A forró földre, a forró virágra, zöldségre hideg vizet önteni egyenlő a növény kiégésével! Ne tedd!                                      

Nem a megfelelő módon, eszközzel öntözöd a növényeid!

Túl erős sugarú locsolócsővel locsolsz vagy olyan kannával, ami túl nagy lyukú. Sok növénynek az sem mindegy, hogy alulról öntözöd vagy felülről, annyira érzékenyek. A felülről történő öntözésnél a víz akadályozza a légmozgást, lezárja a levegőfelvételt, amitől a növény kirohadhat, a földje pedig megpenészedik.

Így öntözd a növényeidet a nagy melegben!

Érdemes az esővizet összegyűjteni és azzal öntözni a kertben, balkonon. Ha lehetőséged van rá, azzal a vízzel locsolj. Környezetvédelmi szempontból is szerencsésebb, ráadásul biztos, hogy nem túl klóros a víz, ami szintén gondot okozhatna a növényeknek. Az esővíz nem túl hideg, hanem az aktuális hőmérséklethez igazodik.

Soha se nagy melegbe öntözd a növényeid, hanem reggel korán, még napsütés előtt, vagy ha ez nem megoldható, este, nagyon későn, mikor már lehűltek a növények és a föld is.

Kislyukú locsolókanna fejet vagy olyan locsolócsövet használj, aminél a víz erőssége, sugara állítható.

Ha lehetséges, akkor alulról öntözd például a kényesebb virágaidat. A felülről történő locsolás esetén, amikor túlöntözöd, a cserépben megállhat a víz, és kirohad a növény. Ha alulról öntözöd, akkor mindig a kellő vízmennyiséget szívja csak fel.

Figyelj a növényeid jelzéseire. Ne öntözd túl őket, de kiszáradni se hagyd azért őket! A nagy vízigényű növényeket gyakran, a jó szárazságtűrőeket ritkábban locsold.

Ajánló