KezdőlapGasztronómiaÉljen a cukkini szezon!

Éljen a cukkini szezon!

Könnyű, gyorsan elkészíthető cukkinis receptek felhasználásával hamar elkészül az ebéd vagy vacsora. Ráadásul sok időt, munkát megspórolhatsz vele, na meg macerát. Azt már csak halkan említem, hogy a cukkini nem csak finom, hanem roppant egészséges és nem túl drága alapanyag. Sokoldalúan felhasználható, nyersen salátákban és savanyítva, de főzve, párolva, sütve, grillezve, pirítva, rántva, főzeléknek és levesbe is.

fotó: pixabay.com

Cukkini előnyös tulajdonságai

A cukkininek is majdnem annyira magas a víztartalma, mint a dinnyének, így kiváló hidratálásra. Rengeteg C-, B6-, K-vitamin, kálium található benne. Nulla a zsírtartalma, ellenben a rosttartalma magas. Antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal bír. Diétázóknak kiváló, mert csökkenti a vércukorszintet. A benne található élelmi rostok növelik a telítettség érzését, ezáltal csökkentik az étvágyat, tovább érezzük magunk jóllakottnak.

5 gyorsan elkészíthető finom fogás cukkiniből, amit kár lenne kihagynod!

Leves

Hozzávalók: cukkini, burgonya, fokhagyma, ízesítő fűszerek.

A cukkinit tedd fel főni kicsivel több vízben, mint ami ellepi. Tegyél hozzá pár kocka burgonyát is. A fokhagyma nagyon pikáns ízt ad neki, tegyél abból is egy gerezdet bátran bele. Sózd, ízesítsd ízlés szerint. Mikor puhára főttek a hozzávalók, turmixold le és kész is a finom ebéd. Melegen és hidegen is kitűnően fogyasztható. Reszelhetsz bele sajtot, szezámolajjal vagy krutonnal, levesgyönggyel, sült kolbászkarikákkal, sült szalonna darabokkal is feldobhatod az ízét!

fotó: pixabay.com

Cukkinis tészta

Hozzávalók: cukkini, bacon vagy sonka, esetleg sonka szalámi, hagyma, tészta, tejföl, liszt, fűszerek

Ha valami gyors, könnyű vacsorára vágysz, ez a recept kitűnő választás lehet. Tedd fel a tésztát főni. Míg az elkészül, a feltétet is el tudod készíteni hozzá. A hagymát aprítsd össze, olajon futtasd meg. Majd vágd és add hozzá kisebb kockákban a cukkinit és a sonkát is. Párold meg alaposan. Ha már jó az állaga, fűszerezd. Szereti a sok borsot. Végül egy kis adag tejfölbe keverj el két kiskanál lisztet és ezzel habard be a cukkinit. Már kész is a cukkinis szószod.

Töltött cukkini

Hozzávalók: cukkini, darált hús, hagyma, sajt, fűszerek, kenyér

Egy nagyobb cukkinit vágj félbe. Vágd ki a belsejét, de ne dobd ki. Darált húst és vöröshagymát dinszteld meg, sózd, borsozd, fűszerezd ízlés szerint. Mikor a hús majdnem teljesen megpárolódott, add hozzá a kisebb kockákra vágott cukkini belsőt és kockákra vágott kenyér darabokat. Töltsd vissza a cukkinibe és mehet is be a sütőbe. A tetejét hintsd meg reszelt sajttal. Ha nem szeretnél bajlódni a további köretkészítéssel, dobálj a sülő töltött cukkini mellé burgonyát, zöldségeket, répát, céklát, hagymát is.

fotó: pixabay.com

Tócsni

Hozzávalók: hagyma, cukkini, liszt, tojás, burgonya, fűszerek

Reszeld le a hagymát, burgonyát, cukkinit és a répát kis lyukú reszelőn. Sózd, borsozd, majd hagyd egy kis ideig állni. Nyomkodd ki belőle alaposan a nedvességet. Ezután add hozzá a tojást, lisztet és formázz lapos pogácsákat belőle. Bő olajban süsd meg mindkét felét és már fogyasztható is. Köretnek rizs illik hozzá leginkább.

Cukkinis muffin sósan

Hozzávalók: cukkini, répa, hagyma, sajt, liszt, tojás, sütőpor, tejföl vagy joghurt, olvasztott vaj vagy étolaj, sajt

A répát, cukkinit, hagymát reszeld le apró lyukú reszelővel, majd sózd és hagyd állni egy kicsit. A benne lévő nedvességet alaposan nyomkodd ki. Utána fűszerezheted és mehetnek bele a többi hozzávalók. Reszelt sajt, étolaj vagy vaj, tejföl vagy joghurt, sütőpor, liszt, tojás. Sűrű masszát fogsz kapni, ami mehet is bele a muffin sütő formákba. A tetejére is kerülhet reszelt sajt. Reggelire is kiváló, de sós desszertnek, vendégvárónak is.

Ajánló