KezdőlapGasztronómiaÍgy őrizz meg egy kis nyarat télre is!

Így őrizz meg egy kis nyarat télre is!

Míg tavasszal, nyáron és ősszel tobzódhatunk a finom, friss gyümölcsökben, zöldségekben, fűszernövényekben, addig télen meglehetősen szűkös a választék. De a nyár ízeit, színeit, illatait eltehetjük télre is akár, a megfelelő eljárásokkal. Nagyon jó kis procedúrákat találtak már ki ehhez. Befőzés, liofilizálás, szárítás, szörp készítés, savanyítás, fagyasztás…

Szárítás

Szárítással főként a fűszernövényeket, gyógynövényeket, teának való növényeket érdemes tartósítani. Nagyon jól eláll így a petrezselyem zöldje, majoránna, kakukkfű, borsikafű, rozmaring, oregánó babér, kapor, de rengeteg gyógynövény is, mint a hárs, kamilla egyes részei. Illetve száríthatsz paprikát, paradicsomot is.

Így szárítsd:  Alaposan nézd át, nincs-e sérült, szennyezett része, azt távolítsd el. Majd kosarakban az apró növényi részeket, a száras növényeket pedig aljuknál fogva jól kötözd össze szorosan. Az elkészült csokrokat meleg, szellős, pormentes, de nem túl világos, ne közvetlen napos helyre akaszd fel. A tűző, túl erős napütés hatására a levelek, virágok elveszíthetik színük, illetve az aromájuk, erejük is csökken. A szárításhoz 4-5 nap kell. Aszalógépet, vagy sütőt használva a magasabb nedvességtartalmú dolgok is száríthatóak. Ilyen a zsálya, bazsalikom, paradicsom, metélőhagyma és különböző gyümölcsök is, mint a szőlő például.

Fagyasztás

Fagyasztással is sok növény felhasználható téli időszakban. Arra figyelni kell, hogy sok gyümölcs kiengedés után plöttyedt lesz, ha nem fagyasztott állapotában hasznosítanád, hanem kiengedve. A gomba, borsó, paprika, répa, zöldbab, karalábé, karfiol, zöldség mind jól fagyasztható, de a ribizli, eper, málna, barack kockákra vágna szintén. Egy pro tipp, nagyszerű leves alapot lehet készíteni a kívánt tartalom feltöltésével. Tegyél répát, borsót, zöldséget, zöldséglevelet, karalábét, paprikát, krumplit egy zacskóba leveshez.

Így fagyaszd le: Alaposan mosd meg a kívánt zöldségeket, gyümölcsöket és a felesleges nedvességet itasd le róluk, hogy fagyasztáskor ne ragadjanak össze. Utána zacskóba, tároló edénybe tedd be az egészet és mehet is a fagyasztóba.

Befőzés

Befőzni nagyjából mindent lehet a hozzá legjobban passzoló eljárással. A fagyasztott állapotban kevéssé szalonképes gyümölcsök nagyon jól működnek így eltéve például. Tehetsz el körtét, almát, meggyet, barackot, cseresznyét is egyben, megfőzve vagy lekvárnak, dzsemnek is. Dunsztolással, azaz hőkezeléssel vagy tartósítószer használatával teheted hosszabb élettartalmúvá az eltett gyümölcsöket. A hőkezelés lényege, hogy a befőttes üveget valamint az üvegbe töltött gyümölcsöket, zöldségféléket, esetleg készételeket, mint például a lecsó, nagyobb hőmennyiségnek tedd ki. Ettől a különböző romlást okozó baktériumok és mikroorganizmusok nagy része elpusztul és tartósabb lesz.  A forrón üvegekbe mert szószokat, lekvárokat, ha azonnal lezárjuk és lefordítjuk néhány percre fejjel lefelé, akkor vákuum keletkezik, megakadályozza a levegő bejutását az üveg és a fedő találkozásánál, és csökkenti a baktériumok, penészgombák szaporodását.

Így főzd be: Kaphatóak már kész, előre bekevert befőző, zacskós fixek is, de te magad is elkészítheted. Alaposan mosd meg a gyümölcsöket, válogasd ki a sérült részeket, távolítsd el a magokat, a nem ehető részeket belőle. Mosd ki, akár forrázd le vagy alkohollal fertőtlenítsd az üvegeket, ebbe helyezd a gyümölcsdarabokat, a cukrot, citromlevét, a további ízesítőket (alkohol, fahéj, méz, szegfűszeg). Készíts vízből, cukorból főzéssel szirupot, ezt forrón töltsd rá a befőttre. Az üvegeket légmentesen zárd le, majd állítsd fejtetőre és állítsd sötét, száraz helyre. Hagyd lassan kihűlni, azaz dunsztold. Vagy tegyél a tetejére nátrium benzoátot, szalicilt, citromsavat tartósítónak. Ezek védik a savanyúságokat és a befőtteket a penészesedéstől és az erjedéstől. Ha nem szeretnél ilyet használni, akkor a citrom, a só, ecet, cukor is elegendő lehet. Bár inkább gyorsfelhasználású befőtteket, savanyúságokat tudsz így készíteni.

Lekvár

A lekvár nagyon finom, ugyanakkor tartós módja a gyümölcsök eltevésének. Kiváló reggelik alapanyaga, de süteményben, palacsintához is felhasználhat.

Így készítsd el a lekvárt: Lekvárnál a gyümölcsöket készítsd el, mosd meg alaposan, távolítsd el az ehetetlen részeket és főzd össze cukorral, az ízesítőszerekkel és esetlegesen nátrium benzoáttal vagy citromsavval. Hagyhatod egyben, de pürésítheted is.

Szörp

Szörp készítése a másik olyan eljárás, mellyel a szánkban érezhetjük a nyár ízeit télen is.

Így készítsd: A legtöbb növényt, mint például a bodza vagy ibolya, alapos mosás után ázni hagyjuk, majd leszűrjük és ízesítjük az így kapott levet. Ha málna vagy eperszörpöt, esetleg meggyszörpöt készítenénk, ott főzni kell a gyümölcsöt, abba kerül a cukor és a tartósítószer.

Savanyítás

Savanyítással el tudjuk tenni az uborkát, káposztát, paprikát, céklát, karfiolt, hagymát, csalamádét, vegyes savanyúságot, de még a dinnyét, paradicsomot is. Sok C-vitamint vihetünk be fogyasztásukkal télen a szervezetünkbe.

Így savanyíts: A zöldségeket tisztítsd meg, vágd össze, amelyiknél kell. Készítsd elő a levet, melybe tegyél vizet, ecetet, sót, tartósítószert, szalicilt, borkénport, ízesítőnek kaprot, köményt, borst, mustármagot, ízlés szerint. Az üvegeket alaposan tisztítsd meg, tedd bele a savanyítani kívánt zöldségeket és öntsd rá a levet. Sötét, száraz helyen tárold felhasználásig.

Mindegyik készítése elég munkás, de bőven megéri, ha magad készíted!

Ajánló