KezdőlapGasztronómiaÍgy készítsd magadnak házilag gyümölcsteát!

Így készítsd magadnak házilag gyümölcsteát!

Nincs is jobb egy rohanós nap végén egy forró vagy épp jeges gyümölcstea fogyasztásánál. De a tea kitűnő reggeli italként vagy akár napközben is bátran fogyasztható, bármikor. Ráadásul a gyümölcstea semennyi koffeint sem tartalmaz, így bármelyik napszakban iható.

Persze az időjárásnak megfelelően, lehet hidegen, jégkockákkal vagy forrón, sok mézzel is fogyasztani. A nedű kellően finom, pótolja az elvesztett folyadékot és a hidratálás mellett antioxidánsokat, vitaminokat is tartalmaz, melyek fontos a szervezetünk számára. A boltokban számos gyümölcstea keveréket lehet kapni készen, szálas vagy darabos verzióban. De otthon, te magad is készíthetsz az ízlésednek megfelelőt! Ha nem készen, akkor előre csomagolt alapanyagokból válogatod össze, de te száríthatod, készítheted az egészet a kezdetektől.

Arra figyelj, hogy csak kezeletlen héjú gyümölcsöket és por és kipufogógáz mentes növényeket használj a teához!

Gyümölcstea hozzávalói lehetnek

Alma, narancs, citrom héját szárítsd meg, az lehet az alap. Adj hozzá fahéj rudat, szegfűszeget, kardamomot, szárított csipkebogyót, hársfa virágát aromásítónak. Kerülhet bele aszalt mazsola, bodza, málna, eper, szeder, ribizli, gyömbér szelet, csipkebogyó is.

Pár tipp a készítéséhez

Gyakorlatilag bármilyen szárított, aszalt gyümölcs, virág, fűszer mehet a teának valóba. Bátran kísérletezz, készíts többféle ízesítésűt is. Érdemes utánanézni, melyik hozzávaló, milyen vitaminokat tartalmaz, milyen betegségek megelőzésére jó.

Így fogyaszd

A gyümölcsteát forró, de nem forrásban lévő vízzel öntsd le, hagyd állni 10 percig, szűrd le és már fogyasztható is.

A gyümölcsteát lehet ízesítés, minden nélkül fogyasztani, de egy kis citrom levét, mézet, tejet is tehetsz bele vagy mentaleveleket.

Ha nyáron, egy igazi íz bombát innál, tegyél a szárított teába jégkockákat, mentalevelet, citromfüvet és alma, körte, barack kockákat, málnát, eperdarabokat is. Igazán frissítő italt fogsz kapni, mely a nagy melegben kellően lehűt.

Télen pedig, hogy kellőképpen felmelegítsen, adhatsz hozzá reszelt gyömbért, őrölt fahéjat és egy kis chilit is a méz, citromlé mellé. Garantáltan átmelegít teljesen!

Miért fogyassz teát?

Kellőképpen hidratál a sok folyadék, ami jó a bőrnek és a veséknek. A teából észrevétlenül nagyobb mennyiséget is el lehet fogyasztani, telítettség érzése nélkül. Erősíti az immunrendszert, így a szervezet hamarabb szembeszáll a kórokozókkal. A méreganyagok kiválasztásában is segít. A gyógynövényekből, vitaminokban gazdag gyümölcsökből sokféle hatóanyag szabadul fel, mely jót tesz a szervezetnek!

Ajánló