KezdőlapAgrárvilágKiskertKészíts saját fűszerkeveréket

Készíts saját fűszerkeveréket

A boltok polcairól egyszerűen, könnyedén megvehető bármilyen fűszerkeverék, melyet a főzéshez használ az ember. De, mint a friss zöldségeknél, gyümölcsöknél is, a saját termesztésű, készítésű mindig jobb, hiszen pontosan tudod, mi kerül bele és mi nem. Készíts hát saját ételízesítőt, fűszerkeveréket a kertedben termő dolgokból.

Leves ízesítő

Egy finom húslevesnek nincs párja, ezt nem vitathatja senki. Viszont zöldségek, megfelelő ízesítők nélkül aligha ehető. Készíts hozzá otthon saját fűszerkeveréket, ízfokozót.

Hozzávalók

Répa, fehérrépa, petrezselyem, karalábé, karfiol, zeller, vöröshagyma, paprika, zeller, kelkáposzta, fokhagyma, só. Szinte bármilyen zöldség mehet bele, ami fellelhető a kertedben.

Elkészítése

A hozzávalókat mosd meg, vágd le a felesleges, ehetetlen részeket, majd darabold fel akkorákra, hogy egy húsdarálón átférjenek. Daráld le az egészet. 5 kg darált zöldséghez egy kiló só szükséges, melyet keverj hozzá. A só tartósítószerként is funkcionál. Miután elkészült, sterilizált befőttes üvegekbe adagolható a keverék.

A másik módszer az, mikor az összes zöldségeket ledarálod, majd nem sózod, hanem egy tepsire helyezed és sütőben megszárítod, körülbelül 70 fokon az egész keveréket.

Zöldfűszer-keverék

A zöldfűszer-keverék egy igazi adu ász. Bármilyen ételhez adható fűszerként. Ízesíthetünk, pácolhatunk vele szinte bármilyen zöldségeket és különböző húsokat is.

Az elkészítése sem túl nehéz. Különböző szárított fűszernövényt kell csak összekeverni.

Hozzávalók

Petrezselyem, bazsalikom, snidling, rozmaring, majoranna, oregánó, kakukkfű, ízlés szerint.

Elkészítése

A különböző fűszernövényeket leszedés után alaposan tisztítsd meg. Távolítsd el az ehetetlen részeket. Majd száraz helyen lógasd fel és szárítsd ki alaposan. Később, ha minden növény kiszáradt, morzsold le és keverd össze az elegyet. Ízlés szerint bármelyik összetevő kihagyható vagy ellenkezőleg, több tehető bele, hogy hangsúlyosabb legyen az íze.

Csípősen pikáns fűszerkeverék

Grillezéshez, levesek, pörköltek ízesítéséhez a csípőset kedvelő emberek készíthetnek pikánsabb ízesítőport is. Vigyázat méregerős lesz!

Hozzávalók

Chili por, erős fűszerpaprika, fekete bors, mustármag, koriander, gyömbér.

Elkészítése

Mindegyik összetevőt le kell darálni finom, por állagúra, miután megtisztítottad. A különböző paprikaféléket előtte szárítani is kell pár napot. Ha nem por állagúra szeretnéd, akkor olivaolajban is elkeverhetők az összetevők vagy magát a paprikát nem kell szárítani, hanem ledarálni egyszerűen és ahhoz adni a többi összetevőt.

A saját fűszerkeverékek ízesítéséhez és elkészítéséhez csak képzelet kell és különböző összetevők. Édes fűszerkeverék is készíthető forralt borhoz, puncshoz, gyümölcsös fogásokhoz, süteményekhez vagy Pizza ízesítéséhez fűszerkeverék. De paradicsomos vagy kifejezetten magyaros keveréket is készíthetsz.

Ajánló