KezdőlapGasztronómiaBurgonya és a rizs helyett köretként ezt fogyaszd!

Burgonya és a rizs helyett köretként ezt fogyaszd!

Az ember hajlamos a jól megszokott, bevált receptekhez nyúlni szinte mindig, hiszen alig hibázhat velük. Ha köret, akkor a burgonya és a rizs jut eszébe mindenkinek, különböző formákban. Jobb esetben egy kis saláta is kerül a húsok mellé. De a kertünk finomabbnál finomabb és egészségesebbnél egészségesebb köreteket nyújthat, ha jól körülnézünk. A burgonyán és a rizsen kívül is akad élet!

Sütőtök

Igazi őszi köret és sokáig eláll. Nagyobb darabokra vágva, sütőben sütve, oliva olajjal megkenve, fokhagymásan, zöldfűszeresen vagy akár kevés chili szórásával teheted izgalmas köretté a sütőtököt.

Miért fogyaszd?
Rendkívül magas a C-vitamin és Kálium tartalma.

Édesburgonya, azaz batáta

Az íze a sütőtökhöz hasonlatos, édes. Épp ezért édesen és fűszeresen tálalva is isteni. Készíthetsz belőle főzeléket, tejszínnel, sütheted sütőben, vagy akár törtburgonyaként is megállja a helyét.

Miért fogyaszd?

Magas a béta-karotin tartalma és rengeteg a B1-, B2-, B6-, D-, E-vitamin is benne.

Fotó: pixabay.com

Sárgarépa

A vékony csíkokra vágott, jól befűszerezett, olíva olajjal meglocsolt sárgarépa tepsiben sütve, hagymásan szintén isteni köret burgonya helyett. Bő olajban chipsként, sült burgonya helyett is jó.

Miért fogyaszd?

Magas a β-karotin tartalma, de rengeteg vitamint is tartalmaz.

Karfiol

A karfiolból kiváló rizs készülhet, de törtburgonya helyett, megfőzve, összetörve, tejszínnel, csipetnyi vajjal, fűszerekkel ízesítve is nagyon finom. Érdemes bevetni köretként.

Miért fogyaszd?

Kiváló Pantoténsav, Folsav, B6-, és C-vitamin forrás.

Cékla

A cékla nem csak savanyúságként funkcionálhat. Nagyszerű tepsiben sütve, de párolva is, alaposan megsózva, megfűszerezve.

Miért fogyaszd?

Nagyon sok C-vitamin, vas, folsav és nitrát található benne.

Karalábé

A karalábé nagyjából úgy viselkedik, mint a burgonya. Egy kicsit markánsabb íze van, de sokszor észre sem vehető a csere, ha friss, nem fás karalábét választunk. Kiváló sütni, chipsként és püréként is elkészítve.

Miért fogyaszd?

Magas B1-, B2-, B6– és C-vitamin tartalmai miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani.

Kelbimbó

Tepsibe téve, olíva olajjal meglocsolva, fűszerezve isteni köret lehet a rettegett kelbimbóból is.

Miért fogyaszd?

C-, K-, B1-, Mangán tartalma igen magas.

Cukkini

A cukkini nagyszerű tésztahelyettesítő. Zsengén leszedve, vékonyan leszelve, kevés ideig főzve, finom, roppanós tészta lehet. Tejszínes szósszal, gombásan, de még makaróniként is jól funkcionál.

Miért fogyaszd?

Magas C- és A-vitamin tartalma.

Érdemes olykor egy kicsit merészebbnek lenni és nem a megszokott köreteket választani, hanem bátran kísérletezni. Ezek a köretek nem csak laktatók, finomak, hanem egészségesek is.

Ajánló