KezdőlapGasztronómiaA tökéletes folyékony grillpác titka

A tökéletes folyékony grillpác titka

A sütés és főzés egy komplett eseménnyé nőheti ki magát, főként tavasszal és nyáron, hiszen ezek az évszakok vitathatatlanul a jókedv, a szórakozás, és nem utolsó sorban a grill partik időszaka. A grillezésnek számtalan írott és íratlan szabálya van, amelyek egy-egy pontban idomulhatnak az egyéni ízléshez, ilyen a pácolás is.

Mit lehet pácolni?

Gyakorlatilag bármit, amit a grillen meg szeretnénk sütni. A húsokat módfelett érdemes, egyeseket pedig egyszerűen muszáj bepácolni, hiszen e nélkül nagy eséllyel kemény cipőtalpat rágcsálnánk az omlós faaltok helyett. Bepácolhatjuk továbbá a halakat, grillzöldségeket is.

A zöldségek esetében a keményebb húsúakat válasszuk grillezéshez úgy, mint a cukkini, a padlizsán, a gomba, a paprika vagy a tök. A gyümölcsök közül grillezésre az ananász, a barack és a körte a legalkalmasabbak. Persze a fóliába csomagolt és a parázsra dobott banán sem rossz.

Miért érdemes a grillpáccal bíbelődni?

Az első gondolata általában mindenkinek az íz, és ez így is van. Egy kis boszorkányos fűszerezéssel a legzordabb asztaltársaság is elvarázsolható. Ám emellett van egy nagyon fontos célja a pácolásnak. Ez pedig nem más, minthogy – és ez főleg a húsokra vonatkozik -, omlósabbá tegyük a húsokat és megakadályozzuk a gyors kiszáradásukat.

A grillpácok és a marinádok segítenek a húsok rostjait fellazítani, ezáltal a sütés során jó eséllyel puhák maradnak a „nehezebb” vagy eleve szárazabb húsok is. A halaknál – mivel ezek egyébként is laza szerkezetűek -, inkább az ízek végett pácolunk, ugyan így a zöldségek esetében is.

Miből áll egy grillpác?

Egy jó grillpácnak három fő alkotóeleme van: olaj, fűszer(ek), és valamilyen savas elem. A száraz-, és a zöldfűszerek kedvünkre variálhatók, de persze vannak tuti bevált kombinációk, melyekből párat lentebb fel is sorolunk. A zöldfűszeres pácokat a gyorsan elkészülő, lágyabb húsokhoz, halakhoz vagy zöldségekhez használjuk, mert azok könnyen megéghetnek.

Olajok
Ha vad vagy más vörös húst pácolunk, érdemes azokat nyakig borítani olajjal és napokig pácolni. Ez feltételezhetően jelentősebb mennyiség, amihez olcsóbb olajokat is használhatunk.
Amikor csak pár evőkanálról, esetleg 1-2 dl-ről szól a recept, használhatunk minőségi olívaolajat is.

Savak
A savasság abban segít, hogy a hús rostjai jobban fellazuljanak. Savas elem lehet a citromlé, bármilyen ecet (borecet, balzsamecet, tárkonyecet, almaecet), illetve a borok is.


Fontos! A páclébe soha ne tegyünk sót, mert kivonja a húsból a folyadékot, ezáltal adnánk magunknak egy öngólt, és feleslegbe menne a sok munka a páccal. A húsokat, halakat sütés előtt közvetlenül, vagy közben sózzuk csak meg.

TIPPEK:
·       Tedd a feldarabolt húst egy sütőzacskóba, erre öntsd a páclevet. Szorosan csomózd össze, majd rázogasd meg, hogy a pác teljesen bevonja a hús minden felületét.
·       Grillezés során a maradék páclével kenegetheted a húsokat és a halakat.
·       A pácokat a kisült ételek mártogatásához is felhasználhatod. De figyelj arra, hogy csak steril mártásba tunkold a kisült ételt. Amiben már volt nyers hús, tilos elfogyasztani. Tehát, érdemes a friss pácból félretenni a lakomázáshoz.
·       A páclevek a salátaöntetekhez hasonlóan előre is elkészíthetők, és hűtőben viszonylag hosszabb ideig eltárolhatók. Ezekkel a gyors pácokkal sohasem érhet bennünket meglepetés, ha hirtelen vendégeink állítanának be.

Pácolási idők:
– zöldségeknek elég 30 perc is
– fehér húsoknak (csirke, pulyka, nyúl) 2-3 óra pácolás szükséges
– vörös húsoknak minimum 4-5 óra pácolás kell, egyeseknek akár több nap is
– a halakat elég 1-2 órán át marinálni

Grillpác receptek:

Barbecue-mártás (marhához, oldalashoz, csirke szárnyhoz és combhoz):

Hozzávalók: 1 kis fejj hagyma, 1-2 gerezd reszelt fokhagyma, 100 ml méz, 4 ek ketchup vagy paradicsompüré, tört színes bors, 2-3 ek chili szósz vagy tabasco, 1 ek szójaszósz, 2 tk zúzott koriander mag, 3 1 narancs reszelt héja, 3-4 ek narancslé

Rozmaringos pác pulyka és csirke mellhez

Hozzávalók: 2 citrom leve 1 citrom reszelt héja, 2 gerezd reszelt fokhagyma, frissen őrölt színes szecsuáni bors, 3-4 ek olíva olaj, 2 ágacska finomra aprított friss rozmaring

Gyömbéres-mézes pác (csirke szárnyhoz, combhoz, vagy mellhez)

Hozzávalók: diónyi reszelt friss gyömbér, 2 gerezd reszelt fokhagyma, 4 ek szójaszósz (világos), 2 ek szezámolaj, 2-3 ek méz vagy juharszirup, 2 ek cherry ecet, cayenne bors és frissen őrölt bors ízlés szerint

Ajánló