KezdőlapGasztronómiaElérkezett a szezonja, emiatt is érdemes szót ejteni róla

Elérkezett a szezonja, emiatt is érdemes szót ejteni róla

Az Amaranthus retroflexus, azaz szőrös disznó paréj igénytelensége miatt szinte mindenhol megterem, ráadásul minden része ehető. A növényt a világban több helyütt is fogyasztják.

Antioxidáns hatású, A-, C-vitaminban, kalciumban, magnéziumban és vasban is gazdag. Friss és szárított levelekből ásványi anyagokban gazdag tea készül. Diétához és roboráló étrendben is helyet kaphat energiát és erőt adó hatása miatt. Levele sebgyógyító hatású, a magjából préselt olaj kiütéses bőr és kisebb égésekre, pl. napégés használható.

Javítja az anyagcserét és gluténintolerancia esetén is hasznosnak bizonyult a fogyasztása. Ehető tehát minden része bár a levelei és a hajtáscsúcsok a legízletesebbek. Levelei frissen főzve is fogyaszthatóak, adhatjuk levesekhez, egytálételekhez, illetve a spenóthoz hasonlóan használhatjuk, ételek gazdagításához vagy köretként.

Fotó: Wikipedia

Apró magvai nagyon táplálóak, sok fehérjét tartalmaznak.Csíráztatott magjait salátával keverve, de szendvicsekhez is gazdagíthatunk, illetve díszíthetünk vele.

Ki is lehet pattogtatni a kukoricához hasonlóan, müzlihez keverhetjük vagy megfőzhető köretként esetleg kásával keverve, sőt liszt is őrölhető magjaiból, amit egyszerűen begyűjthetünk.

Mindenképpen meg kell említeni azonban hogy a levelek túladagolását kerülni kell. Ugyan egyetlen mérgező Amaranthus-fajt sem ismerünk, de a levelek oxálsavat tartalmaznak, és nitrátban gazdag talaj esetén nitrátokat is, ami vesekárosodást okozhat. Ezért az első főzővizet forrás után le kell önteni!

A magok a virág elszáradásakor fejjel lefelé zacskóba helyezve könnyen kiperegnek, de ki is csépelhető. Az amerikai őslakosok erős menstruációra, gyomorpanaszokra, rekedtségre, bőr panaszokra, kígyómarásra is használták.

TulipGarden Cafe / Facebook: Ehető vadnövények

Ajánló