KezdőlapAgrárvilágKiskertÍgy lehet könnyedén eltávolítani a bosszantó gyomokat

Így lehet könnyedén eltávolítani a bosszantó gyomokat

Moha és pitypang zavarja a kilátást a gyönyörű teraszra. Számos módja van a gyomok eltávolításának a térkövek közül. De legyünk óvatosak: bizonyos módszerek magas bírságot eredményezhetnek.

A gondozott és ápolt kert a kikapcsolódás helye, de a pitypang és társai gyakran zavaróan hatnak a kertben. Melyik eltávolítási módszer könnyű és környezetbarát?

Távolítsuk el a gyomokat fugakaparóval

Kímélheti a járdát és a környezetet, ha egyszerűen kikaparja a gyomokat. Ehhez jó eszközökkel kell rendelkeznie: fugakaparóval, kefével és lapáttal. A kaparót egy teleszkópos nyéllel meghosszabbíthatjuk, hogy ne kelljen térdelve dolgozni, és így védekezhetünk a hátfájás ellen is.

Eső után lazább a talaj és könnyebben eltávolítható a gyom. Húzzuk ki a gyomokat a gyökerekkel együtt, hogy ne tudjon visszanőni, akkor hosszú távon nem kell vele foglalkozni. A gyökérkefével távolítsuk el a fellazult gyomokat a hézagokból.

Burkolati hézagok megtisztítása magasnyomású mosóval

A magasnyomású tisztító erős nyomással lazítja ki a gyomokat a fugákból. A tiszta víz használata környezetbarát és könnyen kivitelezhető. Használjunk langyos vizet, és ne irányítsuk a sugarat közvetlenül a fugára. Tartsuk a magasnyomású mosót körülbelül 45 fokos szögben, hogy kíméljük a fuga anyagát. Viseljünk védőszemüveget, hogy megvédjük magunkat a felpattanó kövektől.

Tűzzel vassal: Lepörkölés gázégővel

A leégetés egyszerű módja a gyomok eltávolításának. Az elhalt gyom pár nap múlva könnyen kihúzható a hézagokból. A térkő azonban károsodhat a lángoktól. Ráadásul ez a módszer nem veszélytelen. Ha gázégőt szeretnénk használni, akkor győződjünk meg arról, hogy szélcsend van-e, és távolítsuk el az összes éghető anyagot az útból. Mindig legyen kéznél egy vödör víz, hogy azonnal elolthassuk az esetlegesen keletkező tüzet. Ehhez a munkához még nyáron is viseljünk zárt cipőt és erős, lángálló anyagból készült ruhát.

Jobb, ha nem használunk vegyszert a gyomnövények ellen

Amikor a gyomnövények elszaporodnak a járda réseiben, könnyű a vegyszer után nyúlni. A növényvédelmi törvény értelmében viszont tilos a vegyszeres gyomirtó szer használata teraszokon, felhajtókon, járdákon, mivel a felszíni víz a lezárt területekről a szennyvízrendszerbe áramlik, és bejuthat a talajvízbe. Akár 50.000 eurós bírság is járhat érte.

Jobb, ha nem sóval irtjuk a gyomokat

Tartózkodjunk a sótól, mint gyomirtótól. Egyes útmutatók azt javasolják, hogy az útszóró sót forró vízben oldjuk fel, és öntsük a kőlapokra. A só azonban nagyon káros a környezetre: kiszárítja a talajt, károsítja a szomszédos fákat és virágokat, szennyezheti a talajvizet.

Ajánló