KezdőlapAgrárvilágKiskertEgy német tartományban betiltanák a kavicsos, murvás kerteket

Egy német tartományban betiltanák a kavicsos, murvás kerteket

Ina Scharrenbach, a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartomány építésügyi minisztere javaslata nagyon erősen megosztja a közvéleményt.  A miniszter már nem először veti fel, hogy tartományi szinten szigorítani szeretné az építésügyi szabályzatot, azért hogy a murvás vagy leaszfaltozott kertek eltűnjenek – írja a G7.

A kereszténydemokrata politikus azzal érvel, hogy a a növényekkel, de legalábbis nem fűvel borított felületek

  • szűkítik a rovarok élőhelyeit,
  • heves esőzéseknél, záporoknál sokkal kevésbé képes a talaj megtartani a vizet,
  • a nyári, meleg napokon pedig sokkal magasabb hőmérsékletet eredményeznek, ami csak növeli a klímaváltozás miatti károkat.

Az ellentábor álláspontja szerint sokan kényszerűségből választják a kavicsos, murvás, térköves megoldást, mert nincsen arra idejük, pénzük, hogy rendszeresen karbantartsanak egy hagyományos kertet. Ráadásul azt is kiemelték, hogy a murvás kert átépítési költségei a tulajdonost terhelik. Ez az energiaválság első tele nem biztos, hogy időszerű.

Kavicsos kertek – ennyi munkát igényel

Az utóbbi években egyre népszerűbbek lettek a fehér kavicsos, minimalista kertek. Igaz, egy modern vonalvezetésű házhoz nagyon is illenek. De azért mielőtt kialakítanánk, érdemes néhány dolgot figyelembe venni. Mindenki azt hiszi, hogy a kaviccsal kevesebb időt kell a kert karbantartásával foglalkozni. Elég alá egy jó vastag geotextil aztán már lehet is teríteni a fehér kavicsot, jobb esetben az öntözőrendszert. Jöhet egy-két örökzöld és ezzel a munka évekre le van tudva. A gyakorlat azonban mást mutat.

Azt sokan figyelmen kívül hagyják, hogy a kavicsok között könnyedén megül a por, amitől nemcsak koszos lesz, hanem táptalajul szolgál a gyomnövényeknek is. Ezeket ha nem szedjük ki, nagyon hamar elszaporodnak és elcsúfítják az ágyást. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy főleg őszi levélhulláskor folyamatosan kell az ágyást takarítani lehetőleg egy nagy teljesítményű lombszívóval, mert különben a levelek komposztálódnak a kövek között, és a gyomnövények könnyen meg tudnak telepedni.

Kavics, mint talajtakaró

Ha ezek ellenére mégis a kavicságyás mellett döntenénk érdemes megfontolni, hogy nem mindegyik növény bírja. Hiába szép a tulipán vagy a hortenzia, de kavicságyban hamar tönkremennek. A kövek a napsütésben könnyen felforrósodnak  néhány fokkal megemelik az udvar hőmérsékletét, ami a nyári kánikulában nem biztos, hogy előnyös. Sőt! Még hajnalban is melegen tartják talajt a növények körül, ami még a szárazságtűrő fajtáknak sem tesz jót. Arról nem beszélve, hogy a kavicsról visszaverődő fény a levelek fonáki részét is tűzi.

edenkert.hu

Ajánló