KezdőlapPraktikákVanília termesztés: működhet egyáltalán?

Vanília termesztés: működhet egyáltalán?

Az igazi vanília az orchideák családjába tartozik, emellett az egyik legértékesebb fűszer. A vaníliát nem olyan könnyű azonban termeszteni, mint a többi orchidea fajtát, de sikerülhet, ha nem sajnáljuk a fáradságot – írják a mein-schoener-garten.de kertészeti portálon..

Még az aztékok is vaníliával ízesítették csokoládéjukat, melyhez a fűszervaníliát (Vanilla planifolia) használták. Ez az orchideafaj eredetileg Mexikóból származik, ahol erdei növényként él magas páratartalmú élőhelyen. Elképzelhető ez alapján, hogy a vanília beltéri termesztése nehéz – de lehetséges. Ha azonban csak az ablakpárkányra tesszük őket, mint a többi orchideát, akkor valószínűleg nem lesz vaníliánk. Ha vaníliát szeretnénk termeszteni, azt csak némi erőfeszítéssel lehet megtenni. Adunk pár tippet a valódi vanília termesztéséhez.

A vanília termesztése: A legfontosabbak röviden

Ha vaníliát szeretnénk termeszteni, tudni kell hozzá, hogy ezt csak bizonyos feltételek mellett lehet megtenni. A magas páratartalom, a meleg és az elegendő mennyiségű fény az orchideafajták nevelésénél elengedhetetlen. A termesztés sok ráfordítást igényel. A virágok csak egy napig nyílnak, és reggel kézzel kell beporozni, hogy terméstokot képezzenek.

A fűszernövényként ismert vanília, mint (Vanilla planifolia) eredetileg Mexikóból származik bigfoot képe a Pixabay -en.

A vanília termesztése: Csak magas páratartalom és meleg mellett lehetséges

A vanília növény egy olyan orchideafajta, amely vastag, húsos hajtásokkal cikkcakkban kúszik felfelé a fák között, és epifitonként is nő. A növény számos léggyökeret képez, amelyeket rögzítésre és táplálék felvételre használ. Rendszeres nedvességre van szükségük. Ezért kell gondoskodunk a magas páratartalomról. 60 százalék feletti páratartalom mellett lehet nevelni a vaníliát. Reggel és este rendszeresen permetezni kell őket mészmentes, meleg – 25 Celsius fok körüli – vízzel.

Melyik a legjobb hely a vanília számára?

A vaníliának sok fényre van szüksége. Tippjeink: A növény legyen világos helyen, de ne legyen kitéve a tűző déli napnak. Sok trópusi növényhez hasonlóan nem tolerálja a déli intenzív sugárzást. Nyáron a szabadba is kihelyezhetjük, de akkor a kertben árnyékos legyen helye. Télen a növény nem kap elegendő fényt. A téli hónapokban segíthetünk a növények számára készült megfelelő világítással.

A vanília szereti a fényt és itt az ablak előtt függő kosárban virágzik. Fotó: Friedrich Strauss

Miért olyan fontos a megfelelő talajkeverék?

Aki vaníliát szeretne termeszteni, annak tudnia kell, hogy ez normál virágföldben nem lehetséges. Az orchideafajoknak különösen laza, szellős talajra van szükségük, és csak orchideaföldben nőnek. Aki saját talajkeveréket szeretne készíteni, az vegyen egyharmadrész szenet, ugyanennyi fakérget és agyag granulátumot, majd keverjen hozzá darabokra tépdelt tőzegmohát – ez tárolja a nedvességet. A pangó vizet viszont minden áron el kell kerülni.

Mennyi műtrágyára van szüksége a vaníliának?

A nyári hónapokban a növényt márciustól augusztusig kéthetente kell trágyázni orchidea műtrágyával. Ha szobanövényeknek vagy zöld növényeknek szánt műtrágyát használunk, akkor csak az adag felére van szükség. Télen elég egy adag havonta. Szeptembertől a vanília egyfajta nyugalmi állapotba kerül, növekedés nélkül.

Hogyan lehet virágoztatni a vaníliát?

A vanília csak ott virágzik, ahol a hajtások elágaznak. Az egyenesen felfelé növő hajtások nem virágoznak. Az indákat bal és jobb oldalon karóra kell tekerni. A virágképződést a meghajlítás serkenti. Minél idősebbek a vanílianövények, annál hosszabbak a hajtásai – optimális körülmények között évente akár három métert is növekedhetnek – és annál nagyobb az esélye, hogy virágokat hoznak. Minden egyes virág csak egy napig virágzik.

Ha valódi vaníliát akarunk otthon termeszteni, akkor kézzel kell beporozni a virágokat, hogy vaníliarúd érjen belőlük. Binesh A B képe a Pixabay -en.

A vanília termesztése: Miért nem képződik termés?

A szobában vagy az üvegházban hiányoznak a beporzók. A fűszervanília származási országában különleges méhek és kolibrik porozzák be a virágokat. Ahhoz, hogy a vanília kialakíthassa híres terméseit, amelyek botanikailag tokok, kézzel kell beporozni őket délelőtt. Egy pálcikára foghatjuk fel a virágport, amit rányomunk a kissé ragadós bibére.

Mennyi idő telik el a betakarításig?

Három hónappal a sikeres beporzás után 20-30 centiméter hosszúságú vaníliarudak képződnek. További öt-hét hónapra van szükségük, hogy beérjenek, és le lehessen őket szedni.
Aromáját és a Bourbon vaníliára jellemző sötét színt csak forrázás, fermentálás és szárítás után fejti ki.

A sikeres beporzás után a virágokból nőnek ki a híres tokok. Béa Beste képe a Pixabay -en.

TulipGarden Cafe / Mein schöner Garten, Kathrin Hofmeister

Ajánló