KezdőlapKreatív ötletekA szobai futókának sárga levelei vannak - mit tegyünk?

A szobai futókának sárga levelei vannak – mit tegyünk?

A szobai futóka valójában nagyon kevés gondozást igénylő növény. Lehetnek azonban rossz helyen, vagy az ápolásuk során is követhetünk el hibákat – amit a levelek sárgulása is mutathat – írták mein-schoener-garten.de kertészeti portálon.

A szobai futóka egy igazi klasszikus a lógó vagy kúszva növő szobanövények között. Az időnként még használt „Scindapsus aureus” elnevezés elavult. Származását tekintve ez a növény egy kontyvirágféle, ami a dél-csendes-óceáni Moorea szigetén őshonos, botanikai neve Epipremnum aureum. Ott a futóka a trópusi esőerdőkben nő, és magas fákra mászik fel a léggyökereivel, akár 20 méter magasra is. A szív alakú levelei vad formában sötétzöldek, de vannak olyan futókafajták is, melyeknek változó szélességben fehér vagy sárga csíkos levelei vannak. Ma már léteznek olyan fajták is, mint például a „Golden Pothos”, amelynek levelei teljesen világoszöld-sárgás színűek. Ennél a fajtánál a sárga levelek természetesen nem figyelmeztető jelek, hanem genetikailag rögzült tulajdonság.

A leggyakoribb és legnépszerűbb fajták a zöld lombozatúak, sárga csíkokkal. A fiatal növények levelei csaknem tíz centiméter hosszúak, a kifejlett növények, illetve a különleges méretre nemesített fajták lombozata kétszer-háromszor akkora is lehet. Hazájukban a hőmérséklet kiegyensúlyozott, és 30 Celsius-fok alatt van. Nálunk télen 20 Celsius-fok körüli szobahőmérséklet is elegendő a növény neveléséhez. A trópusi növények szeretik a hazájukban megszokott magas páratartalmat. Időnként az idősebb levelek elpusztulnak és leválnak, de ez természetes folyamat, és nem ront a szépségükön. Figyelmeztető jelnek számít viszont a viszonylag fiatal lombozat egyidejű vagy gyors sárgulása. Ha a futókán sok a sárga vagy száraz levél, akkor a szobanövény gondozásában felmerülő hibákat gyorsan fel kell ismerni és a lehető leghamarabb ki kell küszöbölni.

A futóka robusztus. Ha a levelek sárgák, alaposan meg kell vizsgálni a növényt. Fotó: Getty Images/Firn

 

Sárga levelek a szobai futókán: ezek lehetnek az okai

  • Huzat és hideg hőmérséklet
  • Túl sok közvetlen napfény
  • Öntözés hiánya vagy túl sok öntözés
  • Száraz levegő
  • Túl szoros rögzítés a támasztó rendszeréhez

Futóka: Mi a megfelelő helye?

A növény a huzatos hideg fekvésű helyen nem nő és gyakran elsárgul a lombozata. A növényeket soha ne érje hideg levegő, erre különösen télen ügyeljünk, például szellőztetés során, emellett a levelek ne érjenek hozzá a hideg ablaküveghez. A futókának akár a rosszul megvilágított helyeken is nagyon jó helye van – hiszen a dzsungel szórt fényéhez is kiválóan alkalmazkodtak. Ebből következik, hogy egyáltalán nem tűrik a teljes napsütést. A szűretlen déli vagy nyugati oldal irányában az ablakhoz közeli helyek ezért közvetlen utat jelentenek a levelek sárgulásához és elhalásához. Ilyen helyiségekben érdemes az ablaktól egy-két méterrel távolabb helyezni a növényt.

Ha a víz nem jut el a gyökerekhez

Minden növény a gyökereiken keresztül látja el vízzel a leveleit. Ily módon megtartják funkciójukat és állagukat, feszesek maradnak és kialakítják a természetes, vonzó színüket. Ha a talajból túl kevés vagy semennyi víz sem jut el a levelekhez, azok megsárgulnak és elpusztulnak. A vízhiánynak három oka lehet: Az egyik a túl ritka öntözés. A futóka azonban nem kényes, és csak akkor van szüksége vízre, ha a talaj felszíne már kissé száraz. Az edény méretétől és az évszaktól függően négy-nyolc naponta óvatosan öntözzük.

Paradox módon a túl sok víz is eredményezheti a lombozat sárgulását és kiszáradását. Ennek az az oka, hogy ebben az esetben a gyökerek túl nedvesek és elhalnak. Az ép gyökerek hiánya pedig azt jelenti, hogy nincs vízellátás. Ha öntözővíz gyűlt fel a cserépben, és a futóka vízben áll, a lehető leggyorsabban át kell ültetni száraz talajba. Ezután várjon az öntözéssel addig, amíg a gyökerek kicsit magukhoz térnek.

Megfelelő fény és jó gondozás mellett a futónövények a legszebb levélmintázattal jelennek meg. Fotó: Flora Press/GWI

A futóka esetében egy további hiba is megakadályozhatja, hogy a levelek vizet kapjanak: ha túl szorosan kötjük őket a támasztó rendszerhez. Emiatt a szállítónyalábjai elzáródnak és nem tudják továbbjuttatni a nedvességet. Tehát ne kösse túl szorosan a növényt a támasztó rendszerhez vagy rácshoz.

Futóka: Mi a teendő, ha száraz a levegő

A magas páratartalom gyógyír minden trópusi növénynek, például a futókának – ezért passzol a fürdőszobába és/vagy szereti a légnedvesítőt vagy a napi mészmentes, szobameleg vízzel történő permetezést. A száraz levegő hatására a növény levelein száraz foltok jelennek meg a szélüktől, és gyakran egyre nagyobb levélfelületek válnak csúnya sárgává. A téli meleg fűtött levegő az egyik leggyakoribb oka annak, hogy a növény sárga leveleket hoz. Ez egy olyan folyamat, amely a páratartalom növelése nélkül sajnos a szobanövény teljes pusztulásához vezet.

TulipGarden Cafe / Mein schöner Garten, Andreas Barlage

Ajánló