KezdőlapKreatív ötletekNövények, melyek túlélik a hanyagságunkat

Növények, melyek túlélik a hanyagságunkat

A legtöbb szobanövény nem él hosszú ideig nálad? Kiszárad, kiég vagy épp ellenkezőleg, mindig túllocsolod? Túl sok, vagy túl kevés fény éri. Nem tudod, hova helyezd el, hogy jól érezze magát. Mutatunk három olyan szobanövényt, mely biztos, hogy kibír minden viszontagságot, kevés munka van vele, mégis hosszasan gyönyörködhetsz benne az otthonodban.

Levélbegónia

Különböző színű, mintájú és formájú leveleiről híres a levélbegónia, a virágos begóniafajtákkal szemben. Virága nincs, de ezt ellensúlyozza az Igazán mutatós növény a leveleivel, mely méltó dísze lehet az ablakpárkányodnak és a gondozása is pofonegyszerű! A levelek színe lehet ezüstös, vörös, lilás és a zöld több árnyalatában játszó is. Levélformája lehet csavart, szív alakú, spirálos, hosszúkás, kerek is.

Fotó: Pixabay

A világos, de a félárnyékos helyeket is kedveli. Meglepően jól bírja a szárazságot és a túlöntözést is. Arra figyelj, hogy tűző nap, nagy hideg ne érje és szeles, huzatos helyre se tedd, illetve ne álljon a vízben hosszú ideig. A túlöntözéstől a gyökere rothadásnak indulhat, levelein lisztharmat jelenhet meg. Szobahőmérsékletet kedveli és a szobahőmérsékletű vizet. Októbertől februárig minimális öntözést igényel, akkor van a nyugalmi időszaka. Tápanyagszükséglete szintén minimális, nem szükséges külön tápoldattal kezelni, esetleg évente kétszer, március és szeptember között. Nem nő meg túl magasra és a szaporítása is végtelenül egyszerű. Levél vagy hajtásdugványokkal szaporíthatod.

 

Szobafikusz

Az egyik legegyszerűbben tartható szobanövény a szobafikusz vagy más néven gumifa. Akár 3 méter magasságot is elérheti, ha jól érzi magát. Levelei fényesek, nagyok és oválisak, színük a fehéres zöldtől a sötétzöldig terjedhet.

Fotó: Wikimedia Commons

A növénynek nincsenek nagy igényei. Világos, félárnyékos helyeket kedveli. Mérsékelt vízigényű, így, ha kimarad egy-egy locsolás, akkor sincs nagy gond. Inkább rendszeresen, mérsékelt öntözést végezzünk. Októbertől februárig tartsuk bátran hűvösebb helyen, a nyugalmi időszakában. Kedveli az átlagos, meleg és világos helyeket, de kerüljük a tűző napot, a huzatos helyeket. Tápoldatozást meghálálja, elég, ha nyáron gondoskodunk róla kéthetente. Biztosítsuk számára a szükséges teret, hogy kényelmesen elférjen, növekedhessen. Kártevői a pajzstetvek, takácsatkák és tripszek. Szaporítására hajtáscsúcsot és szárdugványt tegyünk el. Kezdő kertészeknek, első szobanövénynek tökéletes!

Aloé

Afrika száraz részeiről származó, kevés törődést igénylő szobanövény! Magassága 5-100 cm maximum. Levelei zöldek, kékes- vagy szürkés zöldek. Egyes fajok levele viaszbevonatot tartalmaz és virágot is hoz. A levelek széle sima, vagy hullámos, gyakran fogazott vagy tövises.

Fotó: Pixabay

Kedveli a napos helyeket, és meglehetősen jól bírja a hideget, meleget. Télen száraz, hűvös helyet igényli. A túlöntözését kerüljük azért. Tápanyagszükséglete csekély. Gyógyfajtája regeneráló hatása miatt a testen lévő sérülésekre kiváló. Jól szaporítható sarjhajtásról.

Ha ezeket a növényeket választod, szinte biztos, hogy hosszú életűek lesznek nálad.

TulipGarden Cafe

Ajánló