KezdőlapKreatív ötletekLevendula: Ezt jelenti az egyharmad-kétharmad szabály

Levendula: Ezt jelenti az egyharmad-kétharmad szabály

A gyönyörű virágok és a formás bokrok növekedése érdekében rendszeresen le kell vágni a levendulát – de mikor és milyen gyakran kell ezt elvégezni? Elmagyarázzuk, hogyan tartja meg a levendula hosszú ideig a formáját, és dús virágait.

Az igazi levendula (Lavandula angustifolia) a kert fénypontja, különösen nyáron és nyár végén. Az ápolt megjelenés érdekében évente kétszer kell visszavágni. Mit kell figyelembe venni? Mi a megfelelő időpont? És mi az egyharmad-kétharmad szabály?

Miért kell a levendulát visszavágni?

A levendula félcserje, a fiatalabb hajtásai lágyszárúak, míg az idősebbek elfásodnak. Mivel a fás szárak nem hoznak levelet és virágot, nagyobb csupasz, elfásodott foltok képződnek a bokrok belsejében, ha nem vágjuk vissza rendszeresen a levendulát. Ráadásul a növény egyre több helyet foglal el a kertben, és gondozatlannak tűnik. A visszavágott levendula viszont szép és kompakt.

Mikor kell visszavágni a levendulát?

A rendszeres fiatalító metszés elengedhetetlen a szép formához. A szakértők két metszést javasolnak: egyet tavasszal és egyet az első virágzás után. A második metszés legkésőbb augusztusban történjen, különben az új hajtások nem biztosítanak kellő téli védelmet a növénynek. Ennek megfelelően a levendulát ősszel már nem vágják vissza.

A levendula visszavágása: milyen rövidre vágjuk?

A levendula visszavágásakor alkalmazzuk az egyharmad-kétharmad szabályt. Ez azt jelenti, hogy az első virágzás után a levendula kétharmadát, tavasszal pedig az egyharmadát vágjuk le.

Tipp

A tavaszi első visszavágást akkor kell elvégezni, amikor már nem várható fagy, de a levendula még nem hajtott ki.

De legyünk óvatosak: Ne metsszük meg túlságosan a növényt – a túl nagyvonalú visszavágás károsíthatja a levendulát! A régi fás részhez közel kell a vágást elvégezni, de soha ne vágjuk le teljesen a fiatal hajtásokat, mivel a növény fás részei csak ritkán hajtanak ki újra.

Még a nyári visszavágáskor sem szabad túl rövidre vágni a növényt. Csak az elszáradt virágszárakat távolítsuk el, így a növény nem a magképzésre, hanem az új hajtásokra fordítja az energiáit.

A különböző életkorú bokrok megfelelő visszavágása

A levendula metszésének módja nemcsak az évszaktól, hanem a cserje korától és állapotától is függ. A fiatal levendula bokrokat tavasszal a teljes kétharmaddal kell levágni, hogy a bokor minél gömbölyűbb maradjon, és elkerüljük az elfásodást.

Ha a középkorú levendula bokornak már hosszabb, elfásodott ágai vannak, akkor visszafogott metszés javasolt. Csak körülbelül tíz centiméternyi részt vágjunk le az ágakból, és formáljuk a levendulát egyenletesen kerekített formára.

Sebkezelés a levendulánál

Ha a levendula már idősebb és erősen elfásult, akkor általában alulról felkopaszodik, és sokszor már nem szép látvány. Egy tavaszi radikális metszés, amely kivételesen a régi fás részeket is érintheti, segíthet abban, hogy a növény ismét sűrűbbé váljon. Sajnos nincs garancia arra, hogy a növény ezután újra kihajt. Ha a radikális vágás mellett dönt, a keletkezett sebeket sebkezelő szerekkel le kell kezelni.

Így száríthatjuk a levendulát

Mielőtt nyáron levágjuk a levendulát, természetesen a virágait is leszedhetjük, hogy megszárítsuk és illatos zsákokban eltegyük vagy teát készítsünk belőle.

Tipp a levendulavirágok betakarításához: Az illat akkor marad meg a legtovább, ha a virágokat közvetlenül a teljes virágzás előtt szedjük le, amikor még néhány bimbó zárva van. A szárakat körülbelül tíz centiméterrel a virágok alatt vágjuk el.

Ez a legjobb módja a levendula szárításának:

  1. Vágja le a virágokat.
  2. Tisztítsa meg őket a szennyeződésektől.
  3. Akassza fel a virágokat lehetőleg szellős helyre. Ha elegendő levegő tud keringeni a szár és a virágok között, a levendula gyorsan megszárad és nem lesz penészes.

Tipp

A levendulát nem túl meleg helyen kell szárítani. Kerüljük a közvetlen napfényt.
Ha a levendulát nem egyesével, hanem kötegben szeretné szárítani, akkor itt is gondoskodjon a megfelelő szellőzésről.

 

Ajánló